Opinió

Pilates (II)

Reprenent l’article del mes passat, i seguint els objectius del mètode general de Pilates, enllaçarem amb tot allò que podem fer, segons aquest sistema, per cuidar i estabilitzar la columna vertebral, millorant el seu estat i el dels seus músculs contigus, aconseguint així reduir l’estrés i la pressió que aquesta part tan vital del nostre organisme rep quotidianament.

Fent una mica de recordatori, dèiem que les paraules clau o les finalitats del mètode Pilates anaven al voltant de: la relaxació, la concentració, l’alineació, la coordinació, la respiració, la fluïdesa de moviments, el centrament, la resistència, la imaginació i la integració. En aquest article continuaran apareixent algun d’aquests termes, ja que formen part del més interior i substanciós del mètode. També parlaré de músculs específics implicats en el treball a millorar o desenvolupar. Serà un petit repàs o recordatori anatòmic, ja que és molt important saber on està i la funció que fa cada múscul, no de tot el cos, però sí almenys els que impliquem en el nostre entrenament.

Un dels objectius és la fluïdesa de moviments. És evident que els moviments inadequats, en la vida diària o en l’entrenament, poden produir lesions espinals, que poden tenir una progressió o un efecte acumulatiu si no es detecten i es tracten a temps. La major part d’aquests problemes es deuen a la manca d’alineació dels ossos i músculs que afecten les articulacions de les vèrtebres.

Moltes lesions espinals passen per una disfunció del múscul transvers de l’abdomen (múscul intern profund que travessa l’abdomen de costat a costat –efecte de faixa–; fa pressió sobre l’abdomen i manté els òrgans al seu lloc, evitant prolapses innecessaris –caiguda d’un òrgan o d’una de les seves parts com a conseqüència de la distensió dels seus mitjans de fixació–; es troba sota el múscul oblic intern) i multífid lumbar (connecta les vèrtebres lumbars i sacres en una disposició especialitzada que les uneix; fa estirar el tors i el coll si la contracció es dóna en els dos costats i si només és d’un costat, provoca la flexió dels tors i el coll cap a aquell). Aquests dos músculs són essencials per mantenir l’estabilitat i l’alineació correctes de la columna.

D’altra banda, les lesions a les cames (esquinços a turmells o genolls) i la pèrdua de flexibilitat dels tendons i lligaments dels malucs i dels glutis (formen les natges –el major–; és important per mantenir la postura erecta del tors sobre les cames, estar dret, caminar, córrer i saltar) també poden provocar problemes de columna. Els canvis posturals que adoptem a causa d’una lesió poden provocar efectes secundaris en altres punts del voltant del raquis, entrant ja en una dinàmica de dolor general d’esquena (lumbars, cervicals, costelles, etc.). Penseu que l’alineació de la columna (sigui o no correcta) és constant i es manté al llarg de totes les activitats que fem diàriament. En aquest sentit, buscar un mètode que es dediqui a enfortir un múscul de forma aïllada resulta molt poc efectiu. El mètode Pilates insisteix en el treball de relació del sistema nerviós i l’aparell locomotor dins del funcionament de la persona. És a dir, si volem modificar una postura, o una mala postura, hem d’aprendre la forma de com fer-ho, coneixent-nos al màxim i buscant un elevat treball mental (concentració) i al mateix temps físic.

Un cop hem pres consciència d’això (és la base del mètode), podem entrar a buscar una estabilitat de la columna, potenciant (ara sí) el sistema muscular, sempre, però, amb harmonia amb el sistema nerviós. Per aconseguir bé això, s’ha d’incidir en uns grups musculars molt importants amb funcions molt específiques. Estic parlant dels músculs pèlvics i dels profunds vistos anteriorment –transvers de l’abdomen i multífid lumbar– que relacionen totes les vèrtebres entre elles i donen a la columna gran estabilitat en totes les activitats.

També hem de parlar dels grans músculs del tors, com el dorsal ample (múscul que va des de la part inferior del pit fins a la regió lumbar; desplaça el braç cap endarrere, abaixa i fa endarrerir l’espatlla i estira del cos cap a dalt) o el trapezi (va per la part posterior del coll i per les espatlles; s’utilitza per moure el cap). Aquests músculs controlen les variacions en les càrregues externes durant els moviments quotidians, reduint d’aquesta forma la pressió sobre la columna.

Bé, podríem parlar i escriure moltíssim més, però ara penso que el millor és que anem descobrint a poc a poc la relació del nostre cos i la nostra ment. D’aquesta forma evitarem males postures i començarem a entendre millor moltes de les coses que he explicat anteriorment. També podeu buscar algun centre on hi hagi professionals que imparteixin el Pilates. És una forma molt efectiva d’entrenar i sobretot de controlar el cos i els seus moviments, donant-nos així molta més eficiència i seguretat en l’entrenament. Ànim i endavant.