Opinió

Els àcids grassos omega

Darrerament, els greixos són l’enemic número 1 del cos perfecte. Però tots? No, tots no. Anem a coneixe’n dos de mundialment famosos i que a més són molt beneficiosos per a l’organisme humà.

Quins són? Els àcids grassos omega-3 i omega-6 són àcids grassos poliinsaturats, és a dir, que tenen un doble enllaç en la seva estructura. La seva numeració (omega-3, omega-6, omega-9...) la reben en funció d’on estigui situat aquest doble enllaç. Per exemple, els omega-3 el tenen en el tercer carboni, els omega-6 en el sisè i així successivament.

Tant l’omega-3 com l’omega-6 són àcids grassos essencials, per tant, els necessitem i a més els hem de treure dels aliments, ja que l’organisme no els pot fabricar.

Els omega-3 es troben principalment en els peixos d’aigües fredes (salmó, tonyina, cavalla, sardina, emperador...). També podem trobar-los en més baixa quantitat en alguns vegetals com certes algues marines. Aquests àcids grassos poliinsaturats són dels millors i més sans que podem trobar per al nostre cos. Els experts recomanen ingerir-ne entre 2 i 3 grams per setmana, cosa que equivaldria a menjar peix blau 3 cops per setmana.

Alguns dels seus efectes més importants són:

– Efecte antiinflamatori en diferents teixits del cos.
– Disminució de la inflamació neuronal, disminuint el procés d’envelliment.
– Augment dels valors del coeficient intel·lectual en nens i adults.
– Al reduir la inflamació dels teixits, es transforma en un element de prevenció de lesions, alhora que afavoreix la seva recuperació.
– Protegeixen les mucoses, cèl·lules de la pell, radiació solar i altres al·lèrgies cutànies.
– Augmenten la relaxació de les parets arterials, disminuint els lípids en sang (colesterol, LDL, triglicèrids).
– Augmenta l’aportació d’oxigen, afavorint la regeneració muscular.

Els omega-6 també són poliinsaturats. Es troben en olis vegetals (gira-sol, soja...) i en els fruits secs. Aquests, els omega-6, són recomanables per a la salut cardiovascular, però atenció, s’han de prendre amb un determinat equilibri amb els omega-3, ja que sinó poden tenir un efecte pro-inflamatori.

L’equilibri: aquesta proporció és fonamental. Ha de ser una relació que vagi entre 1:5 i 1:10, és a dir, la proporció d’omega-6 ha de ser sis vegades més gran que la d’omega-3. Un dels aliments que millor presenta aquesta proporció és la llet de la mare humana, d’aquí que se li doni tanta importància, ja que és fonamental per al desenvolupament del sistema nerviós i visual del nadó.

Per a la vida adulta, tenim els fruits secs (nous, ametlles i avellanes sense torrar ni manipular) com a aliments amb una proporció omega-6/omega-3 més aproximada.

Ja sabem que complir això és difícil i, de fet, en les societats occidentals s’ha vist un gran desequilibri, principalment provocat per l’augment del consum de greixos animals que mal substitueixen els greixos vegetals i dels peixos.

El més important és l’efecte positiu sobre la salut. Consulteu el dietista o el metge de capçalera per conèixer-ne més coses. Ah, i no oblideu que vivim a Cambrils. Ve gent de molts llocs a comprar peix aquí. Nosaltres ho tenim a casa. Aprofitem-ho.