Opinió

Sobre les amanides

Ens trobem, avui, davant una gran quantitat de fruites, verdures i llegums que anys enrere eren impensables. Es mengen en un augment visible amanides diverses i a més tot l’any, cosa absolutament desconeguda en altres èpoques. Sempre s’han menjat bones amanides; aquella barreja de ceba, escarola, enciam, tomaca, pebrot, api, cogombre... que es menjava a l’estiu, a pagès, a l’època del segar i del batre, que era una temporada llarguíssima i que coincidia amb el temps en què tots aquests elements arribaven al seu punt més alt de maduració i de gust. Crec que no n’hi ha prou de menjar amanides només a l’estiu. Aquestes amanides tan saludables s’han de menjar tot l’any, i és per aquesta raó que les amanides s’han imposat, en el temps que correm, amb un èxit creixent. Com és natural, les amanides s’han d’amanir, però s’han d’amanir bé. Per començar, caldria desarrelar la tendència a presentar les amanides nedant en aigua. Un amanida nedant en aigua no té, ni pot tenir, cap gust, per molt oli d’oliva bo que s’hi posi, perquè l’oli i l’aigua difícilment lliguen. L’aigua impedeix que l’oli saturi els elements de l’amanida, i el resultat és precari.

En el llibre Manual del viagero a España, de Richard Ford (Londres, 1845), s’hi troba, donada en castellà, la següent recepta de l’amanida: “Para hacer buena ensalada se necesitan cuatro personas: un pródigo para el aceite, un avaro para el vinagre, un prudente para la sal y un loco para menearla”.

És tan important l’oli en les amanides? Sí, ho és, i seria més positiu que les amanides estiguessin saturades d’oli, més que posar-les en aigua i oli, que és el que es fa habitualment. Farem, doncs, una amanida corrent, d’enciam, escarola, etc. Primera cosa a fer: després de ben netes, cal assecar acuradament totes les herbes de fulla amb un tovalló o drap de cuina net. Cal premsar-les una mica fins que no quedi ni una sola gota d’aigua. Després, ja col·locades les fulles tallades a la plata de servir, s’amaneixen a gust particular. Normalment, tres parts d’oli d’oliva i una de vinagre (no químic), i sal amb moderació. Com més es remenin i com més nombroses siguin les voltes que s’hi donin, més positiu serà el resultat i més agradable serà l’amanida que presenteu.

L’escarola i l’enciam requereixen, segons la gent, una blancor remarcable. Molt bé, però les fulles verdes més tendres són també excel·lents i tenen un punt d’amargor deliciós.

Les amanides de ceba, pebrot, cogombre i api, pròpies de l’estiu, s’han d’amanir amb oli d’oliva, vinagre i sal. A les amanides només de tomaca al nostre país no s’hi posa vinagre. Hi és bo un allet ben picat. De totes maneres la clau d’aquestes amanides es troba en la frescor i la qualitat dels elements que es fan servir.

Els que estiguin disposats a seguir aquests humils consells, trobaran en aquestes coses tan senzilles, modestes i sanes un sabor apreciable. Eliminaran del seu paladar la monotonia i l’avorriment.