Opinió

La festa a la Plaça

Continuant amb la tendència empresa no gaires anys ençà, enguany la Festa Major de la Mare de Déu del Camí ha anat curulla d’actes, amb una presència important dels elements tradicionals del folklore festiu català: correfocs, gegants, balls i danses, castells i seguici. En aquesta ressorgida, o millor dit, dignificació, d’aquesta festa local hi han tingut a veure diversos factors. Feia temps que l’Ajuntament cercava desesperadament la fórmula de dotar la nostra vila d’una diada gran, en la qual bona part de la població s’hi sentís identificada. En un intent d’emmirallar-se amb les grans festes majors que caracteritzen les principals ciutats del país, com Reus o Vilafranca, l’aposta per una festa major cambrilenca amb cara i ulls és una de les condicions necessàries per vestir aquell nou concepte (i projecte) del Cambrils ciutat. Llegim-ho al revés: tota ciutat que es preï ha de disposar necessàriament d’una festa major lluïda i vestida amb tots els elements festius propis. La revifada de la diada cambrilenca està en curs, ja que encara no ha assolit els nivells de participació i identitat desitjables. D’altra banda, és evident que el lluïment creixent dels darrers anys no s’hauria aconseguit sense l’esforç de les entitats ciutadanes. Fa dècades que aquestes han estat treballant sense interrupció per lluir la festa i durant un temps semblava que només elles estaven interessades a mantenir la tradició de la festa major a Cambrils.

Retornant a la festa d’enguany, voldria incidir en la recuperació d’un espai per a la festa que havia estat prou habitual anys enrere, però que als darrers temps s’anava oblidant. Es tracta de la plaça d’Espanya (potser aviat n’hauríem de dir “plaça de la Vila” o “plaça Major”?), la més antiga de Cambrils i, per tant, escenari tradicional de festa. El despoblament del barri i, sobretot, la pèrdua de pes específic dins del municipi ha relegat aquest espai a posicions més secundàries. Cal tenir present que abans s’hi erigia la Casa de la Vila, que protagonitzava diverses celebracions (recordem els tres tombs de les carrosses de Sant Antoni), però d’ençà del seu trasllat la plaça ha sofert un conjunt de transformacions de qualitat desigual, com l’encertada conversió integral en zona de vianants o la desafortunada destrucció de la façana nord. Malgrat tot, l’estructura de la plaça, àmplia i càlida alhora, lliure del trànsit rodat, fa que sigui ideal per a la celebració de determinats actes que requereixen escenaris més aviat recollits. En aquest sentit, enguany la plaça ha estat l’escenari de diversos actes festius, com la representació del Ball de la Rosaura, la mostra de danses d’armes, el pas del seguici popular o la diada castellera. Sense oblidar, és clar, l’encesa inicial de la Nit del Foc, l’acte estrella de la Festa Major.

En el cas dels castells, aquests s’han traslladat enguany des del seu escenari habitual al costat de l’Ermita, fora de programa i en coincidència amb el vermut popular (sembla que per un error). Això ha fet que moltes persones ignoressin la celebració d’aquesta diada castellera (puntuable per al concurs de Tarragona), tot i que l’assistència, convocada a boca-orella, va ser força notable, però còmoda. Els participants van coincidir en la bona aptitud del lloc per aixecar-hi castells, fins i tot preferible a l’Ermita. Però s’hi van trobar a faltar –sembla estrany– els elements de protocol, ja que no hi havia cap representació oficial de les autoritats. Tota festa major sol tenir la diada castellera com un dels plats forts i, en conseqüència, requereix de tot un conjunt d’elements per donar solemnitat a l’acte. Al mateix temps, l’espai ha d’acompanyar la festa, amb l’engalanament dels balcons i l’entusiasme dels espectadors, tant a peu de plaça com als balcons, aquesta vegada força deserts (amb excepcions). Encara que Cambrils no tingui colla castellera, val la pena instituir una diada de castells, potser des d’ara a la Plaça, i donar-li tota la solemnitat que requereix.


Manel Tarés és físic i historiador