Opinió

Els aparells cardiovasculars

Potser ara que estem en crisi i algú pensa en reduir despeses, és un bon moment per treure la pols a aquella bici estàtica o a aquella cinta de córrer que tenim a casa, i estalviar la quota del gimnàs.

Bromes a banda, el que pretenc fer en aquest article i en el següents serà analitzar una mica en detall els quatre aparells més populars del que es coneix com a “càrdio”. El “càrdio” ve de la denominació cardiovascular, ja que aquest sistema és el que es treballa de forma prioritària quan estem fent ús d’aquests aparells: la cinta de córrer, la bici estàtica, la bici el·líptica i el rem estàtic.

Tots ells afavoreixen una sèrie d’aspectes de salut relacionats amb el sistema aeròbic, és a dir, molt propicis per a la crema de greix corporal. No ha de ser l’únic treball a realitzar, però sí que va molt bé fer-lo almenys tres cops per setmana. Pot utilitzar-se en una sala d’un gimnàs i també pot adquirir-se en centres especialitzats. En aquest cas he de dir que per fer servir aquests aparells i evitar que s’hagin de posar en el mercat de segona mà, cal tenir una bona autodisciplina. Si és així i en comprem algun, després de la despesa inicial, ens estalviarem temps i diners, però perdrem contacte amb altres persones i, potser, motivació.

Comencem, doncs, per la cinta de córrer. Aquesta activitat, córrer, és una de les que més calories gasta, a part de ser molt coneguda i popular per la seva senzillesa pràctica. Això que quan fa bo i el dia és llarg ho podem fer a l’exterior, i a més ve molt de gust fer-ho; ara, de cara a l’hivern, sortir a córrer fa més mandra, pel fred, la nit, etc. És el moment de la cinta de córrer.

–  D’entrada, podem dir que la superfície de la cinta amorteix millor l’impacte que la majoria dels diferents tipus de terra, amb la conseqüent reducció del risc de lesió articular.

–  Mentre corres en cinta pots escoltar la ràdio o música. Fins i tot n’hi ha que porten televisió incorporada.

–  El control de la velocitat és més fàcil i segur que a l’exterior, ja que la mateixa màquina ho facilita.

–  Sempre pots tenir a mà el bidó per hidratar-te.

–  Treballarem sobretot cames: quàdriceps, bessons, glutis i tibials. Millorarem la condició aeròbica, farem el cor més gran i millorarà la circulació de la sang. L’impacte també ajuda a augmentar la densitat òssia de forma lenta.

–  És important tenir ventilació per evaporar el suor corporal.

–  La cinta ha d’estar sempre elevada a l’1%, ja que així l’esforç resultarà comparable al de l’exterior, i compensarem la resistència a l’aire, inexistent en una sala tancada.

–  S’ha de fer atenció a la hidratació. Cal beure cada cinc minuts, encara que no tinguem set.

–  Atenció als principiants. Hem de familiaritzar-nos amb les dimensions de la cinta per tal de no trepitjar fora. Sempre tindrem un monitor de sala disposat a ajudar-nos.

Si després de tot això som capaços de combinar el treball aeròbic amb un treball d’enfortiment muscular, per exemple, podem aconseguir un munt de beneficis corporals i de salut. Al cap i al fi el que volem és cuidar-nos, i tot això són unes bones eines que ens hi poden ajudar molt. Ànims!


Joaquim Borràs és llicenciat en Educació Física i entrenador personal