Opinió

Més fato de l’hemeroteca de ‘La Vanguardia’

El mes passat us parlava del servei d’hemeroteca que La Vanguardia ha posat en funcionament dins la seva versió digital. No puc deixar passar aquesta oportunitat per transcriure algunes de les notícies que podem trobar publicades a les edicions de finals del segle XIX. Algunes resulten del tot curioses i xocants per la temàtica i el temps que ens en separen. L’edició del 15 de febrer de 1883 ens informa de problemes amb les captures de peix: “Los pescadores están angustiados por el poco pescado que del mar extraen. Suerte que dicho pescado se vende a elevado precio, sino se ensañaría la miseria en el barrio de la Marina de aquella población”. El juliol de 1883 apareix la visita de l’arquebisbe de Tarragona a les obres del nou edifici col·legi i hospital de Cambrils. El març de 1884 tenim un cas de violència de gènere: “El domingo por la mañana en la villa de Cambrils un joven albañil disparó un pistoletazo a una mujer, y creyendo sin duda haberla matado se dirigió a las afueras de la población y se disparó a si mismo otro pistoletazo en la boca, en dirección al paladar, levantándose la tapa de los sesos. El disparo a la mujer tan solo le causó a esta una rozadora en la frente. La causa se atribuye a unos amores contrariados, que es fruta de todos los tiempos”.

L’edició de 30 d’agost de 1885 relata els problemes amb una epidèmia de còlera: “Anteayer una comisión de vecinos de la inmediata villa de Vilaseca, se dirigió a la vecina villa de Cambrils, para suplicar al doctor Ferrán que pase a la primera de dichas villas a practicar inoculaciones anti-coléricas. Según nuestras noticias, anteayer fueron inoculadas por el célebre doctor en Cambrils cerca de 1000 personas; esto es, sobre una tercera parte de sus habitantes”. Catorze dies després, dins l’apartat de notícies de la província de Tarragona, el diari informa que dels 1.200 habitants que van ser vacunats, només es va produir una mort, que justament era l’esposa de l’alcalde de Cambrils desmentint notícies falses anunciades en altres diaris que indicaven que la vacuna havia produït funestos resultats entre la població. El 10 d’abril de 1889 el diari ens explica que han acabat les obres de les fonts públiques de Cambrils: “El vecindario espera con ansia a que el ingeniero jefe de caminos de la provincia haga la correspondiente visita de inspección a fin de poder inaugurarlas, para cuyo día se preparan algunas fiestas”. El 2 de desembre de 1890 el diari recull la notícia del regal que fa el marquès de Marianao a l’Ajuntament de Barcelona: “En el parque de esta ciudad podrán verse ahora tres lobos regalados por el Marqués de Marianao en cuya quinta de Cambrils han nacido dichos animales”. L’edició del 14 de gener de 1898 dóna compte d’una gran nevada a les localitats de Cambrils i l’Ametlla durant el diumenge. El 26 de setembre de 1901 s’informa d’un atropellament mortal: “Ha fallecido en la inmediata villa de Cambrils la vecina de la misma Magdalena Tost Saludes, a consecuencia de las graves contusiones que recibió días atrás al ser atropellada por un carro que se dedicaba al transporte de uva”. Dos dies després, es té notícia d’una nova desgràcia: “Desde hace algunos días se viene notando en el vecino pueblo de Cambrils, la desaparición de una barca dedicada a la pesca, tripulada por tres marineros, temiéndose hayan parecido a causa del temporal reinante”.

La quantitat d’informació que ofereix aquest servei d’hemeroteca pot arribar a ser desbordant, només cercant amb la paraula “Cambrils” obtenim més de vint mil resultats.

http://hemeroteca.lavanguardia.es


Jordi Moreno és enginyer informàtic