Capítol XVI. Viure fora de casa
Viure fora de casa sempre és complicat. Organitzem tota la nostra existència al voltant duns pilars difícilment variables: la feina, la família, els amics, el temps doci. També en tenim daltres que constitueixen els nostres referents i que ens creen rutines: moures per un àmbit geogràfic determinat, lhàbit descoltar, veure o llegir determinats mitjans de comunicació, practicar esports, etcètera. De cop i volta el trasllat de la residència habitual ho capgira tot i és en aquest procés dadaptació a la nova ubicació que hom es troba absolutament fora de joc: ha perdut la quotidianitat del lloc on ha marxat i encara no sha situat en lindret actual.
Totes les persones que per circumstàncies de la vida shan vist obligades a deixar les seves llars i traslladar-se fora del seu context podran susbcriure lanterior paràgraf. Però en el cas català cal afegir-hi alguns condicionants. Fa més de tres-cents anys que ens hem entossudit a continuar utilitzant la nostra llengua i gairebé el mateix temps que amb més o menys èxit, amb major o menor exigència, lluitem per recuperar un grau dautogovern que per dret, tradició i voluntat col-lectiva ens pertany, i sabem que aquest desig no és del tot considerat per lEstat espanyol. Així doncs, a la condició demigrant hi hem dafegir, en el cas català, un plus que, per exemple, no haurà dafrontar un extremeny posem per cas al traslladar-se a Sevilla o un gallec establert a Madrid.
Si em permeteu utilitzar una expressió prou carrinclona, el cas dels germans valencians suposa un contrast dexperiències totalment oposades, tenint en compte el carregat ambient polític existent. Us confessaré que en ocasions resulta descoratjador el nivell de desconeixement de la realitat catalana i danalfabetisme antinacionalista. Curiosament són aquests subjectes els qui més soroll fan en la defensa duns valors que no practiquen. No val la pena escarrassar-shi massa; mai no estaran disposats a entendre res perquè això suposaria trencar amb els seus tòpics més reaccionaris; en daltres paraules, cofois de viure feliços en la seva ignorància o potser és incapacitat?. Però daltra banda podem topar amb valencians orgullosos de ser-ne des dels seus orígens, que utilitzen la llengua pròpia sense permetre que per aquest fet sels rebaixi a la categoria de paletos i veuen els catalans com a model a seguir.
De fet, una de les principals intencions daquesta sèrie darticles és suprimir les reticències que a priori podríem tenir per visitar aquesta terra tan propera i psicològicament tan llunyana. Sí, és cert, podem tenir males experiències, però no més dolentes de les que malauradament encara es donen, de tant en tant, al propi país.