Capítol XVII. Mestre, i ara quina toquem?
El desenvolupament urbanístic experimentat a València és una realitat lluny de qualsevol dubte. Els qui passegin pels carrers de la ciutat, colors polítics al marge, admetran que laugment de la qualitat de vida, les noves infraestructures, el foment de lobra pública i la canalització de noves inversions, han suposat un benefici directe per al conjunt de la ciutadania. No ens hauria destranyar, doncs, que el poder polític considerés aquest model, basat en la inversió contínua, com un exemple de modernitat exportable a daltres indrets en tant que carta de presentació de gestió pública i administració eficient.
Però si a cada bugada es perd un llençol, en aquest cas perilla el joc de llit sencer. Per una banda, hem de considerar força discutible el criteri pel qual sadjudiquen aquestes inversions freqüentment qualificades com a faraòniques. Per una altra, el mateix plantejament implica una permanent petició dajudes i fons estatals, ja que ni lAjuntament ni la mateixa Generalitat Valenciana tenen recursos dineraris suficients com per afrontar les inversions necessàries. Si la cosa rutlla, el mèrit és exclusivament valencià. Si laixeta de calers no brolla amb el suficient cabal, llavors és lEstat qui margina el poble valencià i no el deixa desenvolupar-se. Finalment i personalment ho consideraria com el punt més greu és la realització final del projecte a mans duna elit privada reduïda; en gaudirà el poble valencià, però els beneficis directes pertanyen a uns escollits de la mateixa corda.
Un exemple paradigmàtic el constitueix la comparació entre els projectes de la Patacona i el Cabanyal. El primer cas tracta de la reconversió dús industrial a residencial duna de les poques zones que quedaven davant la platja de València. Loperació ha recaigut en mans de grans immobiliàries i la compravenda dels terrenys sha establert entre particulars en funció del preu futur de mercat; ambdues parts industrials i promotors en trauran uns bons rendiments, a lAjuntament no se lha vist per enlloc. Laltra sorigina per la raonable voluntat de perllongar lavinguda de Blasco Ibáñez fins al mar, cosa que implica lenderrocament de nombroses vivendes i la pèrdua dun patrimoni cultural. En aquest cas no sha permès al veïnat agafar el destí de les seves propietats i els poders públics han aplicat totes les eines dexecució pública que a labast té lAjuntament. A la Patacona les empreses han realitzat els seus beneficis, però en el segon, les famílies rebran i encara gràcies limport que sestableixi en les expropiacions.
Per la ciutat sexplica la política de les institucions amb un acudit força popular: Mestre, i ara quina toquem? va preguntar-li el trompeta al seu director, i aquest va contestar-li, la mateixa dabans, però més carregà de bombo.