Capítol I. A vista docell
Si sobre un hipotètic plànol de la conca mediterrània decidíssim substituir cadascun dels noms de les seves ciutats per ladjectiu més representatiu, el mot dualitat seria ladient en el cas de laciutat de València.
I és que una de les coses que sorprenen a qualsevol nouvingut que hi arribi és el contrast que exhibeix lanomenada ciutat del Túria en tots els seus racons. Aquí allà per a vosaltres lamalgama dextrems conforma un paissatge extranyament natural i laparent contradicció de pensaments només pot contemplar-se com la més perfecta de les combinacions: el que en daltres indrets semblaria incoherent, a València resulta ser el component principal de la quotidianitat i un dels seus màxims atractius. Només daquesta manera entendrem com és possible la subsistència de pols tan oposats en perfecta armonia.
Així o com acostumen a dir: aixina, si passejeu pels seus carrers hi podreu contemplar des dels decadents edificis que conformen la façana marítima, presoners dun enfonsament més que probable, fins a les emblemàtiques creacions de lafamat arquitecte Santiago Calatrava Museu de les Ciències, lHemisfèric o lUmbracle. Fent un tomb pel centre creureu viatjar a la Barcelona de 1900 en plena efervescència del modernisme més rupturista. Però segurament, carrers més enllà pensareu que els urbanistes shan begut lenteniment renunciant a qualsevol concepte estètic per abocar-se en el model de vivendes típicament estalinistes de blocs grans i apartaments petits mil·limetrats talment com si de la Txecoslovàquia dels setanta es tractés.
Tantmateix no acaben aquí els contrastos. Aquesta terra contempla amb absoluta impavidesa com per un costat dos mil cinccents guàrdies civils sí, ho heu llegit bé, dos mil cinc-cents sinscriuen a un curs de valencià encoratjats per poder atendre millor el ciutadà, donant un exemple que molts voldríem per als nostres pobles, i com per laltre, una tècnica funcionària enviada per la Generalitat Valenciana falta al respecte dun alcalde i diversos consellers dun poble perquè van cometre el greu error dadreçar-shi en valencià.
Per acabar, i en el clímax de la hipèrbole, ¿podeu imaginarvos lenrenou que sorganitzaria a Catalunya si una vila de linterior decidís penjar cap per avall un quadre dun rei espanyol?
Doncs això mateix succeeix a Xàtiva des de fa 300 anys. Si us atanseu al Museu de lAlmodí hi podreu veure el retrat del rei borbó Felip V penjat cap per avall perquè durant la guerra de successió va castigar la rebel·lió dels vilatants ordenant cremar la llavors ciutat fortificada daquí que els seus habitants siguin coneguts amb el sobrenom dels socarrats. Tot això, cal no oblidar-ho, a la Comunitat Autònoma en què la majoria absoluta del Partit Popular fa i desfà a cor què vols.
Sigui com sigui, aquest recull descrits tindran com a intenció única i última la de reflectir un conjunt de vivències en una ciutat que, en bona lògica, hauria de ser-nos molt més propera senzillament pels evidents i indiscutibles vincles culturals que ens hi lliguen. En tot cas, no creieu tot el que llegiu o el que un servidor us pugui explicar i considereu aquests textos tan sols com una invitació a comprovar-ho directament.