Capítol V. De pilotes, accionistes i altres conflictes galàctics
Arribada tumultuosa a laeroport, visita a la patrona de la ciutat, salutació del president de la Generalitat, apoteòsica sortida al balcó de lAjuntament i, una setmana després, sant tornem-hi. No, no els estic narrant els esperats triomfs dun nou dream team què més voldria jo sinó la celebració del sisè títol de lliga segon en els darrers tres anys del València FC.
Explica un dels més afamats tòpics que en el món del futbol no hi ha veritats absolutes, en conseqüència els èxits esportius no sempre van lligats a models dorganització i en aquest sentit el club xé nés un bon exemple. Durant la temporada que acabem denllestir, els astorats simpatitzants valencianistes han vist com un dels seus millors defenses, un argentí de marcat caràcter i experimentat joc de colzes, en Roberto Fabián Ayala, va negar-se a jugar per tal de pressionar lentitat i aconseguir que el traspassesin; de fet, no va ser fins ben avançada la lliga que es va reincorporar als entrenaments. Creuades declaracions i contradeclaracions esbombades a cor què vols als mitjans de comunicació locals shan succeït entre el secretari tècnic, Suso García Pitarch, i lentrenador Rafa Benítez. Fins a tal punt shan criticat mútuament que no és poca la gent que pensa que lúnica tasca de lesmentat Suso consistiria a entorpir sistemàticament els fitxatges que el coach li sol·licitava i la daquest seria carregar tots els fracassos a les espatlles del primer. Finalment el Liverpool sha acabat emportant al seu cabàs el magnífic entrenador.
Però tot plegat només és una apacible bassa doli en comparació a les monumentals batusses que sorganitzen entre laccionista majoritari, el president de la junta directiva, els adjunts a la presidència, els vicepresidents, el director general, els consellers i els expresidents. Avui per avui el timó dels anomenats xotos ja no està en mans dels socis sinó que, majoritàriament, es concentra en dos grups ben oposats en eterna lluita pel poder. Per un costat, lexpresident Paco Roig, que després de proclamar durant anys la seva sòlida intenció de recuperar la presidència del club, la setmana passada va sorprendre tothom venent-se el paquet accionarial per uns 31,5 milions deuros (més dun 500% de rendibilitat). Per laltre, el Núñez del sud, Bautista Soler, constructor dèxit de tota la vida, que, segons expliquen les males llengües, únicament ha comprat les accions suficients com per controlar el club fins aconseguir construir un altre estadi i beneficiar-se de la corresponent requalificació dels multimilionaris terrenys lliures en una zona privilegiada de la capital del Túria; temps al temps. I és que un dels efectes més nocius de la conversió dels clubs en societats anònimes esportives és la concentració daccions en poques mans; gent adinerada que cerca la projecció oferta per la poltrona pública que aquests càrrecs comporten i aconseguir beneficis personals o profesionals.
Malgrat tot, què voleu que us digui, millor que les victòries quedin a casa que no pas perdudes a qualsevol galàxia llunyana, per molt glamour que aquesta llueixi.