Capítol IX. Viatge a la Bacàvia desconeguda (II)
Qui pense que la separació del català, pels mitjans que siguen, és exclusivament un affaire en defensa del valencià sequivoca de mig a mig. Tal i com ens indica lescriptora Carme Miquel, la fragmentació duna llengua és un pas important cap a la desaparició, per això, molts dels qui estan en contra de la normalització de la nostra, defensen la secessió lingüística perquè saben que això dificulta la pervivència del valencià. De portes en fora en Francisco Camps es mostra profundament irritat, solemnement escandalitzat i extremadament ofès pel que considera un nou intent pancatalanista de socavar les arrels de la identitat valenciana. Admetre que la llengua parlada ací és la que és resultaria al seu parer poc menys que situar el País Valencià com una mena de nova colònia de Catalunya. Però, aquesta gent que tant soroll fa en defensa dunes idees, actua després en conseqüència? Utilitzen habitualment el valencià? Es preocupen de la seua promoció?
Són ben pocs els qui per eixos andurrials recorden haver escoltat més de cinc paraules en llengua valenciana el seu anterior president, linefable Eduardo Zaplana Hernández-Soro, fet que estranya la major part dels qui ara el veuen clamant i exigint en el parlament espanyol el reconeixement i protecció de la seua llengua. Clar que encara van ser moltes menys les paraules que, durant lacte de proclamació com a nou president de les Corts Valencianes, es van poder escoltar de boca del seu company de partit, el senyor Julio de España mai un cognom ha resultat més adient on va negar-se a parlar cap altra llengua que no fos el castellà. I també passarem per alt la Copa Amèrica de Vela, on del valencià ningú nha tingut notícia fins que les agrupacions culturals no han posat el crit al cel.
Algú podria suposar que si bé la majoria del partit en el govern no està per la feina, sí shauria desperar una tasca eficient dels organismes públics encarregats de la responsabilitat destendre i fomentar-ne el coneixement. Res més lluny de la realitat: lAcadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) en lestudi daquest any indica que la població capaç dentendre i parlar el valencià ha disminuït un 13% i un 15% respectivament. Però la dada més clarificadora és la que fa referència a lús social de la llengua. Durant els nou anys que el Partido Popular és al poder, aquest ús sha reduït un insignificant 30 per cent. Quines casualitats que té la vida, veritat?
Cal entendre que lanomenat conflicte lingüístic és el component visible dun projecte més ampli: leradicació de la cultura catalana, i que nosaltres caiguem en el parany del pensament ja sho faran, és cosa dells significa bona part del seu èxit. No és estrany parlar de la marginació oficialitzada que pateixen els màxims exponents de la intel·lectualitat si sidentifiquen amb la idea daquesta riquesa cultural per tots compartida. Podria recórrer a les figures, ara despectivament etiquetades com a procatalanistes, de Joan Fuster de Sueca, Enric Valor i Vives de Castalla, Joan Francesc Mira de València, Vicent Andrés Estellés de Burjassot o Ramon Pelegero Sanchís Raimon de Xàtiva, però em permetran que acabe recordant uns versos de la Cançó del cansat escrits, lany 1978, per lentranyable Ovidi Montllor: I torne a repetir, sóc alcoià | Tinc senyera on blau no hi ha | Dic ben alt que parle català | i ho faig a la manera de València.
Nota de lautor: Aquest text ha estat traduït al valencià normatiu per Empar Bisbal.