Opinió

La musculació

El diccionari diu: “Musculació: Mètode d’entrenament esportiu que té per objectiu desenvolupar el volum i la força muscular”.

És una bona definició que aclareix força el concepte. Actualment, cada cop menys, però, encara hi ha alguna controvèrsia i malentès pel que fa a la correcta utilització i comprensió d’aquesta paraula. La musculació és un mètode d’entrenament, és a dir, s’utilitza com a vehicle per assolir determinats objectius.

Seria un error greu confondre la musculació amb el culturisme, per exemple, ja que el culturisme és un esport (duríssim per cert), que es beneficia de la musculació, concretament d’una forma especial de muscular-se, per tal d’aconseguir arribar als objectius propis d’aquest esport, principalment mostrar els músculs del cos davant d’un jurat de valoració.

La musculació pot tenir moltes formes de ser utilitzada. Tot va en funció d’allò que vols obtenir. Els objectius de les persones són molts i molt variats. Podem trobar aquell practicant de fitness que pretén fer-se amb un cos musculat simplement per estètica, o la noia que vol perfilar els músculs de les seves cames i glutis o l’atleta o practicant de qualsevol esport, que busca enfortir i desenvolupar la musculatura específica que utilitza en les seves proves o esports i fins i tot aquella persona que amb el pas dels anys ha entès que treballar els seus músculs només li pot aportar beneficis de salut i qualitat de vida.

El treball de musculació, dóna per a tot això i per a molt més. El que vull fer entendre és que considero quasi imprescindible muscular-se (recordeu que no vol dir hipertrofiar-se –augmentar el volum muscular–), si estem parlant d’un practicant d’exercici físic en qualsevol nivell de qualitat, i és una forma de treball físic absolutament recomanable per a totes aquelles persones que volen cuidar-se la salut.

Sempre hem de tenir present que la musculació prepara i deixa el múscul més fort per a qualsevol tipus de pràctica. Les persones que pateixen problemes d’esquena, segurament que solucionarien un tant per cent força alt el dolor si treballessin els músculs de forma correcta.

Constantment estem veient en la premsa esportiva i en els mitjans de comunicació especialitzats que els esportistes i equips professionals, cada cop més, fan un treball específic de gimnàs, que permeti, d’una banda, enfortir la musculatura pròpia d’aquell esforç, i de l’altra, reduir en la mesura possible el risc de patir una lesió.

A nivell d’usuari també hem de fer aquest ús de la musculació. Com ja he dit abans, tenir una musculatura forta i tonificada només ens portarà beneficis. Conec molta gent, i penso en ells quan escric aquest tipus d’article, que no són gens practicants d’exercici. Més aviat els fa com una mena d’al·lèrgia suar i cuidar-se el cos d’una forma agonística. I no parlem ja quan els dius que muscular o tonificar els músculs és beneficiós. Mai tenen temps i si en tenen, l’omplen amb qualsevol cosa per no fer exercici. Doncs bé, fins i tot aquests poden començar per programes d’exercicis d’autocàrregues (treball amb el propi pes corporal), on no fa falta anar al gimnàs, ja que no es necessita cap tipus de pesos ni màquines de musculació.

Per tant, qui no ho fa és per què no vol. Compte! Cadascú pot fer el que vulgui. Només faltaria. El que passa és que molts cops no ho fas pel motiu x i després dius que el metge t’ha recomanat nedar o fer bicicleta o provar-ho amb el Pilates o l’aeròbic o fer un programa d’iniciació al gimnàs...

Com deia aquell, “la vida són quatre dies”. És cert, però fem que siguin ben complets i sans, que les complicacions ja vénen soles.


Joaquim Borràs és llicenciat en Educació Física i entrenador personal