Opinió

Teatre auditori

La construcció del futur teatre auditori de Cambrils comença a prendre forma. En podeu trobar un reportatge a Revista Cambrils Diari Digital i, sobretot, podreu fer-vos-en una idea si hi passeu pel davant. La previsió és que la primera fase de les obres s’acabi a final d’any. No aclareix la crònica periodística si aquesta fita significarà que el teatre podrà començar a funcionar, ni que sigui a mig gas, però és d’esperar que el 2010 serà l’any de l’estrena d’aquest nou equipament cultural, probablement el més ambiciós de les primeres dècades del segle XXI.

La primera valoració no pot ser una altra que de felicitació, perquè Cambrils disposarà per fi d’un espai cultural adequat a la importància que té com a població (digui’s poble o ciutat, tant se val!). Ja era hora i, a més, ja fem tard. Només cal veure com els nostres veïns de Vila-seca i de Salou ja tenen, tots dos i per separat, el seu propi teatre auditori i, en el cas de Vila-seca, ja fa un grapat d’anys. No serveix de res lamentar el retard de Cambrils, però quan es llegeixen determinats comentaris crítics convé no perdre de vista la necessitat de recuperar el ritme davant d’una evident pèrdua de pistonada.

Ara mateix el repte és acabar l’obra, però també començar a pensar en el dia de la inauguració i, sobretot, en l’endemà. Com és lògic, segur que els responsables municipals ja deuen haver definit objectius, finalitats, criteris de gestió i, fins i tot, criteris d’ús i accés per part de les entitats locals, al nou teatre auditori. Disposar d’un equipament modern i polivalent amb capacitat per a més de 600 espectadors és una gran eina per poder realitzar una gran tasca de promoció i difusió cultural. És una oportunitat per poder gaudir d’una programació continuada d’espectacles escènics (teatre i dansa) i musicals que fins ara s’havien d’anar a veure a Reus o Tarragona, o als pobles veïns esmentats anteriorment. O bé directament a Barcelona. I també els grups culturals locals poden tenir en la nova instal·lació una nova eina que els faciliti la seva activitat.

Però tot això no es pot improvisar, i no només per la complexitat de conjugar diversos interessos, no sempre coincidents, sinó també per l’obligació de treure la màxima rendibilitat social als importants recursos econòmics que s’hi ha destinat. I, sobretot, als que s’hi destinaran. A diferència d’alguns comentaris (per dir-ne d’alguna manera) del Revista Cambrils Diari Digital, estic totalment convençut de la conveniència d’aquesta inversió. I també a favor dels diners que s’hauran de gastar per fer-la funcionar: programadors, personal de servei, contractacions, manteniment, etc. Ni la cultura és prescindible ni tampoc és gratuïta, contra el que alguns comentaristes deuen creure. Vivim temps de crisi, amb dificultats econòmiques (també per als ajuntaments), però la història és plena de períodes d’incertesa i sempre s’han acabat superant. D’aquí a uns anys ningú recordarà si l’ajuntament es va endeutar més o menys, però el teatre auditori quedarà com a gran eina cultural per al futur. Per cert, personalment, i respecte a la seva denominació, esperaria una mica d’imaginació –que no està renyida amb el consens social– per evitar el previsible nom de Teatre Auditori de Cambrils.