Opinió

Sobre aperitius i vermuts

A principis del segle passat hi havia persones que creien que calia beure abans dels àpats, sobretot dels banquets, i d’aquest fet en van néixer els aperitius. N’hi havia que creien que calia beure després d’ingerir els aliments, i aquestes persones van ser les partidàries del cafè, copa i altres licors. Durant un període de temps els dos extrems van arribar a equilibrar-se i moltes persones no solament feien l’aperitiu, sinó que havent dinat també prenien els licors. Ho feien seguir tot. Amb els anys aquest equilibri s’ha trencat i els aperitius s’han generalitzat considerablement. Hi ha persones que creuen que la millor hora d’enfrontar-se amb els líquids és la d’abans de menjar, pensant, sens dubte, que els aliments que ingeriran després neutralitzaran els efectes.

No confonguem l’aperitiu, amb el vermut amb tapes tan estès a la nostra península, que, després d’haver-lo fet amb les corresponents tapes, sovint ja prendríem cafè. En la celebració d’algun casament, bateig, etcètera, no us heu trobat mai que de vegades el vermut és més complet i variat que l’àpat? Que faríeu postres i prendríeu cafè després del vermut?

És gairebé segur que van ser els francesos qui a principis del segle passat van inventar els aperitius. En van fabricar i en van beure en grans quantitats. Van inventar l’absenta, que té un fons dolç. Va ser aquest gust i el fet de servir-la gelada, potser, allò que va dissimular la seva graduació alcohòlica. La graduació que va tindre va produir estralls terribles, desgràcies considerables. En va produir tants que, després de la primera guerra mundial, va sortir un decret que en va rebaixar la graduació. De l’absenta se’n va dir llavors Pernod, i encara se’n diu ara.

Els italians han creat l’aperitiu antifrancès, i li han sabut donar un gust peculiar, un punt dolç, de fons acusadament amarg i de graduació baixa. El corrent va començar fa anys amb els vermuts de marques italianes que tots coneixem, que no tenen rival possible i que han servit per fer les barreges de còctels més prodigiosos.

Però, en tot hi ha una qüestió: els aperitius, inciten, provoquen o accentuen la gana a la gent? Per definició ho haurien de fer, perquè per a això van ser elaborats. Aquesta pregunta ha produït moltes discrepàncies. Uns diuen que sí; altres afirmen el contrari. Per a alguns, l’aperitiu augmenta la gana als qui ja la tenien, mentre que a d’altres els col·lapsa la gana que tenien.

Davant d’aquest panorama, el més raonat és abstenir-se d’opinar, entre altres raons perquè fóra molt difícil posar-se d’acord, i en qüestió de gustos encara més.

“Ciascuno al suo modo”, diuen els italians; que cada u ho faci de la manera que més li convingui.