Opinió

Cap a on va la cuina actual?

Potser encara és aviat per vaticinar què en quedarà de tot plegat. Fins on arribaran els genis de la cuina actual, ara que els creadors d’aquesta cuina comencen a insinuar-ne revisions crítiques? Com acabarà l’esclat d’autors de nova cuina quan el moviment sedimenti? Quina serà la realitat de la cuina catalana quan declini l’èxit embriagador actual? Quina serà l’oferta i demanda de restaurant, més enllà de mistificacions i màrqueting? Perquè potser comença a ser hora de destriar el blat de la palla, tot i que la palla encara vagi cara.

Cal reconèixer els mèrits i l’imparable afecte dels grans cuiners i cuineres actuals, i homenatjar també els noms que abans que ells arribessin hi havien posat els fonaments. Puja, a poc a poc, una fornada de cuineres i cuiners, de nous empresaris, de noves cuines renovades, basades, però, en la cuina tradicional i autòctona, decidits a bregar fort perquè la cultura culinària de Catalunya en surti enfortida i vigorosa. Ho dic sense ànim d’ofendre ningú, però ja és hora de tocar de peus a terra i de prendre consciència dels dèficits que pateixen les cuines d’aquest país, i de la sobrevaloració d’un moment històric en gran part assolit gràcies a un màrqueting excel·lent, amb el qual fins i tot s’ha aconseguit deixar fora de joc els francesos. Vull dir que el llegir no ens faci perdre l’escriure.

Catalunya pateix una pèrdua progressiva d’activitat agrícola que fa perillar el producte autòcton de qualitat i aquesta és una mancança que no pot suplir ni l’enginy culinari ni el mercantil. Per si fos poc, als restaurants s’ha d’afegir la manca de mà d’obra qualificada, especialment de menjador.

Malgrat tot, hi ha raons de pes per a l’optimisme. Queda molta feina per fer i hi ha gent disposada a fer-la bé. Al país es dibuixa un horitzó ampli en què les cuineres i cuiners d’èxit van de bracet amb d’altres no tan coneguts. És un moviment que ha anat emergint lentament però amb seguretat, que aposta per una cuina abordable, assequible, tant per al consumidor com per al professional. Cuiners murris que piquen l’ullet a una pagesia discreta, sabedors del poder de seducció que la cuina té avui. Pagesos que, des del Pirineu a les Terres de l’Ebre, coneixen els secrets dels productes més humils. Són dones i homes que, lluny dels déus enlluernadors, des del petit món de la cuina també ajuden a construir un món menys sofisticat i de cara més humana.