Opinió

La torre de l’Esquirol i la telegrafia òptica

La guerra freda entre els Estats Units i l’antiga URSS va ser l’origen del naixement del que actualment coneixem com a Internet. L’exèrcit nord-americà va desenvolupar un sistema d’interconnexió d’ordinadors que pogués sobreviure a possibles atacs de l’enemic. Els motius militars són l’origen d’una tecnologia que avui en dia fa servir gairebé tothom. Cent anys abans, de manera anàloga, els motius de la construcció de la torre de l’Esquirol van ser també les necessitats de comunicació en un entorn hostil.

A Catalunya, a mitjans del segle XIX, la guerra de guerrilles de les tropes carlistes van accelerar el projecte de construcció d’una xarxa de telegrafia òptica. En un entorn militar desfavorable, era necessari que l’exèrcit disposés d’una bona xarxa de comunicació que permetés la consolidació del nou estat lliberal a tot el territori espanyol. La torre de l’Esquirol formava part d’una línia de comunicació civil que partia de Sant Carles de la Ràpita i arribava fins a la Jonquera. Un total de 34 torres alineades de manera especial permetien fer arribar de manera òptica missatges entre els dos extrems gràcies a un bastidor de fusta instal·lat a la part superior de la torre. Es tractava d’una tecnologia òptica pel fet que les combinacions de fustes traçades sobre el bastidor havien de ser observades directament pels operaris de les torres adjacents. La torre cambrilenca es comunicava amb la torre situada a la punta dels Penyals de Mont-roig i amb la de la Tossa de Salou. Les torres de Salou i Cambrils van ser construïdes per a l’ocasió, però la de Mont-roig, de planta circular, és d’origen medieval i possiblement va ser reaprofitada per la seva excel·lent ubicació. Cal destacar que Idelfons Cerdà, conegut popularment pel seu pla urbanístic de l’Eixample de Barcelona, va estudiar, juntament amb l’enginyer Víctor Martí, la situació d’aquestes torres i possiblement és qui va designar la situació actual de la torre de l’Esquirol.

Les torres civils eren construïdes seguint el patró marcat per la resta de línies de la telegrafia civil de la resta de l’Estat. Eren de planta quadrada amb planta baixa, dos pisos d’alçada i un terrat superior pla on se situava l’aparell de transmissió. La base de la torre presenta una lleugera forma de talús amb espitlleres, la porta d’entrada era situada al primer pis de manera elevada juntament una finestra a la seva part superior. L’accés a la porta es feia a través d’una escala de mà, que en cas de necessitat s’amagava a l’interior. No hem d’oblidar que un sistema de transmissió era molt important i vulnerable a trasbalsos polítics i socials, per això exigia que oferís garanties de protecció i seguretat. A cada torre es destinaven dos torrers i un ordenança fent torns de 24 hores. Era una feina sacrificada i poc remunerada que comportava notables sacrificis familiars i personals. Durant els 10 anys que va estar actiu aquest servei de telegrafia òptica civil van morir més de quaranta torrers per pulmonies, febrades, epidèmies i d’altres malalties, i també a causa de la caiguda de llamps.

Ben segur que molts dels que heu llegit aquesta columna quan passeu per davant la torre de l’Esquirol se la mirareu d’una altra manera, si més no podem afirmar que entre les parets d’aquesta torre es va viure l’Internet del segle XIX.

http://www.ub.es/geocrit/sn/sn-137.htm

Jordi Moreno és enginyer informàtic