Opinió

Cambrils en el Catàleg de Paisatge del Camp de Tarragona

Un nou concepte ha entrat de ple en la paleta de categories que maneguen els gestors del territori. Es tracta del paisatge, entès com un espai tal com el percep la població, que presenta un caràcter resultant de la interacció de factors naturals i humans. Així és com ho defineix el Conveni europeu del paisatge, el document marc promogut pel Consell d’Europa que assenta les bases per treballar amb aquesta nova categoria. Fixeu-vos com aquesta definició de paisatge és molt àmplia, ja que va més enllà de la concepció caduca que encara tenen algunes persones d’associar paisatge a la natura quasi verge. Així doncs, el paisatge seria aquella configuració específica dels elements del nostre entorn per factors naturals, però també –i sobretot– humans. L’aplicació d’aquest conveni europeu a Catalunya és la Llei 8/2005, de 8 de juny, de protecció, gestió i ordenació del paisatge. Aquest text recull la importància que té la gestió dels paisatges en la prevenció dels incendis forestals, l’erosió dels sòls i les inundacions, i reconeix que els paisatges del nostre país es troben subjectes a la degradació i la banalització (això és, pèrdua d’originalitat i interès), a causa de la pressió humana (urbanisme, sobreexplotació, etc.) i l’abandonament progressiu del treball de la terra. Per últim, la gestió del paisatge ha de contribuir al benestar emocional dels individus i les societats. El paisatge, doncs, ha d’entrar a formar part del planejament territorial i urbanístic i, per fer-ho, cal crear un instrument nou que identifiqui els nostres paisatges, els seus valors, l’evolució haguda i prevista, i les amenaces i les oportunitats que presenten. Aquesta eina d’anàlisi és el catàleg de paisatge, que ha de ser incorporat amb caràcter normatiu en el corresponent pla territorial parcial que elabora la Generalitat. A més, el catàleg de paisatge serà una eina útil per als tècnics d’urbanisme, ja que incorpora directrius i recomanacions.

A hores d’ara, ja comptem amb el catàleg de paisatge del Camp de Tarragona, elaborat per l’Observatori del Paisatge, l’ens públic que assessora sobre aquests temes. Si no m’erro, el catàleg tarragoní està pendent d’aprovació definitiva per part del Departament de Política Territorial i Obres Públiques. Aquest catàleg identifica 29 Unitats de Paisatge i el terme de Cambrils s’encabeix en dues unitats diferents: d’una banda, el Litoral del Camp (que abasta l’àrea urbana entre el cap de Salou i la punta de la riera de Riudecanyes, limitada per l’autopista); de l’altra, la Plana del Baix Camp, de caràcter agrari. El Litoral és un continu urbanitzat (que no urbà), amb molt poca vegetació natural, platges erosionades i modificades pels espigons, i molts elements paisatgístics artificials, així com una línia costera despersonalitzada per la varietat de tipologies constructives, sovint de baixa qualitat, i un rerepaís agrícola “amb processos puntuals de degradació”. S’identifica com a risc principal la pèrdua de valor paisatgístic ocasionada per la construcció repetitiva i sense mesures d’integració en el paisatge. Això afectaria a la pròpia activitat econòmica, el turisme. El catàleg recomana singularitzar l’espai urbanitzat respecte a altres destinacions turístiques i valorar i potenciar “els aspectes amb major valor del paisatge urbà tradicional, agrari i natural”. També diu de consolidar el caràcter urbà de la zona (això, ja ho havia diagnosticat el POUM), “compactar les àrees urbanes i diferenciar-les dels espais lliures que encara es conserven.” En definitiva, crear ciutat i fer que ciutadans i visitants tinguin una consciència més profunda del paisatge, reconeixent-hi els valors històrics, ecològics i estètics existents. Tot això, és clar, obliga a repensar els criteris d’urbanització tradicionals, definir criteris de qualitat arquitectònica, reescriure el planejament de la ciutat (potser caldria treballar des de la metodologia del projecte urbà, a l’estil Barcelona), preservar i restaurar els ambients naturals i promocionar l’educació ambiental.

L’altra meitat del terme formaria part de l’anomenada Plana del Baix Camp, un mosaic agrícola fèrtil i divers que a penes deixa lloc a la vegetació natural, relegada als vorals de barrancs i rieres. L’espai està fragmentat per les infraestructures de transport i destaca també per la presència de grans masies antigues i arbres monumentals (garrofers i pins). En aquest cas, el catàleg recomana protegir i restaurar els cursos fluvials eixuts, ordenar l’espai agrícola i definir un model arquitectònic adequat per als nous eixamples i urbanitzacions dels pobles de la plana. Pel que fa al rerepaís agrícola, el catàleg fa aquesta sentència: “La combinació dels conreus amb el teló de fons de les serralades i la lluminositat d’una terra oberta al mar Mediterrani generen, en determinades èpoques de l’any o determinades condicions meteorològiques, unes vistes espectaculars.” Una manera, doncs, de valorar el rerepaís del nostre terme.


Manel Tarés és físic i historiador