Opinió

Ja no hi ha autobús Platja-Vila

Fanalada dedicada a la mare i a les tietes, i a la gent que es va fer alguna il·lusió...

 Aquest estiu un dels temes de conversa més habituals que hem tingut en els vespres a la fresca lamentablement ha estat sobre les peripècies que heu de passar amb el tancament sobtat de la Casa del Mar. Ja hi vaig pegar una fanalada extensa el mes passat que ha provocat comentaris de tota mena; em quedo amb els positius, molts d’ells de gent gran afectada per una decisió encara no explicada. Sobre aquesta qüestió aquest mes no hi ha hagut novetats, almenys que jo sàpiga, i, pel que veig en les nostres xerrades telefòniques, vosaltres tampoc.

Sí que hi ha notícies en un dels aspectes col·laterals del tema, en el nou autobús que anava de la Vila a la Platja, perquè ja l’han eliminat! Sí, sí, ja sé que resulta difícil de creure, perquè no ha arribat a un mes de durada. Resulta que tal com va arribar ha marxat,a amb un fred comunicat de l’Ajuntament, “donde dije digo, digo Diego” i s’ha acabat el bròquil. Deveu tenir encara el fulletó que us vaig portar amb els horaris, una mica complicats, de la batejada com a Línia Centre i suposo que recordeu que un dia vaig esperar-me una estona a la plaça d’Aragó que passés un d’aquests autocars per preguntar el preu. Llàstima que no vaig apuntar si costava 1,50 euros o bé 1,80, però sí que vam comentar que era una mica car per la distància que feia i el servei que prestava. Ara bé, també us vaig expressar el convenciment que a la llarga segur que hi hauria alguna mena d’abonaments per fer uns quants viatges i que segurament a la gent gran no els costés ni cinc utilitzar-lo, com passa a molts altres llocs. N’estava totalment convençut, no només perquè creia que era de justícia, sinó perquè m’ho havien comentat des d’instàncies oficials, ja que un dels objectius era ajudar a apaivagar els efectes de l’eliminació de la Casa del Mar i que hi hagués un transport entre l’antiga mútua i el nou hospital.

Però ja veieu que no és així. Va ser tot un miratge, la posada en marxa i la supressió. El 17 d’agost va ser el dia escollit per inaugurar la nova línia de transport públic urbà, una data força estranya, a les acaballes de la temporada turística, però potser no va estranyar tant perquè si era una cosa per sempre tant hi feia que fos a mig agost. És cert que vaig veure passar algun servei en el qual no hi anava ningú, però tampoc ha d’estranyar tant si tenim en compte que s’havia publicitat ben poc la seva implantació i que la gent del poble pràcticament no havia tingut massa temps per assabentar-se de la seva existència. A més, l’autocar no portava un rètol a la part davantera ni posterior, sinó un foli amb la inscripció L-3 enganxat a una porta. Però només tornar de vacances, una nova nota de premsa per anunciar que s’ha acabat la Línia 3, encara que des de l’Ajuntament no es diu que s’ha suprimit sinó que es fa servir un eufemisme: “deixa d’estar activa en període escolar”. Una argumentació que costa d’entendre, perquè si mirem la nota de premsa de l’agost que anunciava la creació de la línia, es deia que “enllaçarà els barris Antic, Pinaret i Parellada, amb el Port de la ciutat” i tenia aquesta finalitat “la millora de la mobilitat, potenciar el transport urbà i facilitar-ne l’accés, s’ha convertit en un dels principals reptes de l’Ajuntament de Cambrils en els últims anys. La posada en marxa d’aquesta nova línia de transport urbà, L-3-Centre, és la prova. Pretén desafectar les grans vies cambrilenques, així com instar els usuaris a desplaçar-se per la ciutat d’una manera més sostenible, econòmica i ordenada, deixant el cotxe a casa”. Ni una paraula que el nou trajecte és per al període no escolar, que s’acaba el 22 de juny, i que el setembre deixarà de funcionar. Al contrari, parla clarament d’unir alguns barris de la Vila (no inclou el Nou Cambrils) i el Port.

Es tracta d’una excel·lent declaració de principis molt adequada i encertada i totalment necessària en els temps en què vivim. Llàstima que no estigués acompanyada d’un pla global d’implantació pel que fa als horaris, a la freqüència de les sortides, als preus i a la implicació amb la societat a la qual està dirigida. Jo no sóc un expert en aquestes matèries, però l’Ajuntament sí que té un departament que s’hi dedica i que assessora les nostres autoritats en temes de mobilitat per tal de no protagonitzar espectacles esperpèntics com el que ens ocupa i que transmet una imatge d’improvisació. Perquè fer i desfer actuacions d’aquesta mena, a més de desorientar i desconcertar els ciutadans/usuaris, també té un cost econòmic que es pot evitar, sobretot en temps de crisi.

En fi, que la nova Genoveva ha estat un sospir, la seva recuperació ha estat efímera, tot i que la filosofia de deixar el cotxe a casa i utilitzar el transport públic és la millor, sobretot tenint en compte com costa aparcar, tant en diners com en temps per buscar lloc. De tot plegat n’haurem de continuar pegant fanalada.


Josep Capella és periodista