Opinió

De l’oasi català a la cova d’Alí Babà

Fa unes setmanes que ens llevem, dia sí dia també, amb notícies gens encoratjadores per a la nostra autoestima col·lectiva. Constatar com el Palau de la Música, paradigma de l’esforç d’una societat civil de començaments del segle xx per la forja de la cultura i de país, ha esdevingut el cortijo d’un espavilat, o com el cas ‘Pretòria’ porta a la garjola els col·laboradors més propers del president Pujol i tot un pes pesant en actiu del PSC, Bartomeu Muñoz, no són la millor acreditació catalana davant l’exterior.

Ja sabem com la corrupció és gairebé atàvica i genètica en certes societats; només cal mirar Itàlia i veure el perfil del seu dirigent, Il Cavaliere; per cert, primer ministre per voluntat sobirana dels nostres veïns del Mare Nostrum. Durant anys, en el llarg règim pujolista, paral·lelament a l’allau d’escàndols que sorgien com a bolets a l’Espanya de Felipe González: Roldan, Filesa, Gal, Mariano Rubio (sí, aquell governador del Banc d’Espanya que signava els bitllets de 5.000 pessetes i que va acabar a la trena l’any 1996 pel cas Ibercorp)... algú ens va fer creure que Catalunya era una altra cosa: menys meridional, més europea. La música era realment harmoniosa, sobretot per a la butxaca de l’inefable Millet, i els mitjans periodístics del Principat, alhora que es fregaven les mans amb el fangar de Madrid, construïen aquí la realitat virtual de l’oasi català, prova de nou del fet diferencial.

Era realment un estany d’aigües impol·lutes a l’ombra d’unes bucòliques palmeres o era més aviat un miratge, amanit i administrat per uns mitjans endormiscats a base de subvencions?
Si fem memòria, al Principat tampoc restàvem curts en aquelles anyades: el cas ‘Planasdemunt’, tot un conseller de la Generalitat que va acabar condemnat a 7 anys de presó pel cas ‘BFP’, una empresa creada per ell mateix, amb un tripijoc de pagarés falsos per valor de 4.000 milions de pessetes (ja sabem que els catalans som emprenedors); el cas ‘Priorat’, amb xifres més modestes però gens edificants a l’hora de parlar de la cura dels diners públics; o l’estafa del senyor Javier de la Rosa, que va passar d’un tres i no res d’empresari modèlic, segons paraules textuals de l’honorable Pujol, a intern de la Model endrapant un entrepà de mortadel·la (instantània fotogràfica a les portades dels diaris).

Aquella autocomplaença i viure als llimbs semblava que s’esquerdava quan el president Maragall va insinuar allò del 3% i tothom es va quedar garratibat sospitant que la corrupció també era cosa nostra. Però no va passar d’una maragallada més, d’un foc d’encenalls o un ruixadet d’estiu; aviat va tornar la calma a l’oasi català. Mentrestant, ocellots com Fèlix Millet i elements com Luis Garcia, aquell exdiputat del PSC amb el nom genial de Luigi, feien l’agost aprofitant-se de la manca absoluta d’uns eficients mecanismes de control públics; tanmateix, els responsables polítics estaven tocant el violí i altres feien de figurants muts en la boda fastuosa de la senyoreta Millet, en el mateix Palau, la gran obra de Domènec i Muntaner, impotent escenari de les malifetes del pare de la núvia.

Les actuacions implacables del superjutge Garzón, amb Prenafeta i Alavedra emmanillats com uns vulgars lladregots, i l’autoconfessió pública del senyor Millet palesen com hem passat de l’oasi català a una nova versió de la cova d’Alí Babà.