Opinió

Natació

Com sempre, parlar d’algun tipus d’activitat física que vagi bé per al cos, que vagi bé a la gran majoria de la gent i que tingui les mínimes contraindicacions, de vegades es fa difícil.

La natació, ben entesa i ben portada a la pràctica, pot ser molt bona per a la salut de les persones. Aquestes mateixes persones que potser ja practiquen una mica de natació, o que no ho fan però tenen algun conegut que sí que ho fa, o que al llegir aquest article es motiven i volen començar a practicar, són gent a qui els pot interessar molt conèixer millor alguns aspectes determinants per gaudir més i practicar millor aquesta activitat que sempre s’ha dit que és molt sana, però que també té els seus detalls.

Preparació
Preparar-nos vol dir moltes coses:
‑ Tenir banyador, casquet de bany i xancles. Això és imprescindible. El banyador és obvi. El casquet de bany és obligatori. Les xancles ho haurien de ser, ja que la possibilitat d’agafar fongs sense portar-les és elevadíssima. No parlem només del voltant de la piscina, sinó de tota la zona humida dels vestidors (dutxes, vàters, piques) i dels mateixos vestidors.
‑ També podem comptar amb alguns estris extra, com per exemple aletes i pales per a les mans. Les aletes d’entrada provoquen un augment molt considerable en el treball muscular de cames. Hi ha gent que es pensa que utilitzar aletes es fa per nedar més ràpid. Res més lluny de la realitat. Les aletes, igual que les pales de mans, s’utilitzen per millorar la força i la potència de cames (aletes) i braços, pit, deltoides, dorsal trapezi (pales). Evidentment vas més ràpid, però la intensitat de treball és molt més gran, pugen molt més les pulsacions, hi ha més tensió muscular i, per tant, més fibres musculars implicades. Jo recomanaria a tothom el seu ús, si no per a tota la sessió, sí per a fer unes quantes piscines.
‑ En la preparació cal tenir en compte la depilació (especialment les dones, pel tema estètic), ja que aquest aspecte no mereix trencar una dinàmica d’activitat física continuada. Hem de ser conscients de la nostra higiene personal (també la menstruació, hi ha excepcions) i fer que aquesta vagi perfectament compaginada amb el nostre esdevenir diari i no trencar rutines d’entrenament molt beneficioses per al cos.

Pràctica
‑ A l’hora de practicar, s’han de tenir en compte aspectes com la durada. Una sessió de piscina no hauria de baixar dels 20-30 minuts. Atenció, si ets principiant, has d’anar augmentant. Hi ha gent que diu que es cansa moltíssim. És normal, no estem habituats a desplaçar-nos per l’aigua. Caldria començar per fer unes 6-10 piscines (per cert, una piscina és anar; anar i tornar són dues piscines) i a partir d’aquí anar augmentant.
‑ El ritme. Lliure, en funció de les possibilitats de cadascú. No es tracta d’esgotar-se a la segona piscina. A la instal·lació de Cambrils hi ha un rellotge amb dues agulles que marquen els segons. Estaria bé fer sèries de dues piscines sense parar (per començar), o d’una si cal, i parar entre 20 i 30 segons. Després tornar-hi, amb el nostre ritme. Això amb la pràctica millora i ens trobarem amb una relació que permetrà fer sèries de 100 metres (4 piscines), 200 metres (8 piscines) o fer tota l’estona de nedada continuada, sense parar gens.
‑ Atenció a les persones que neden molta braça. Aquest estil dóna dos problemes. Un als genolls. Aquest no és gaire habitual si no es competeix, a més hi ha molta gent que fa malament el cop de peu de braça i aquest fet minimitza el problema. El segon problema i més important és a l’esquena, ja que la braça implica una hiperextensió de columna en el moment de la respiració (constant si nedes sempre amb el cap fora de l’aigua) i això pot provocar a la llarga una pressió excessiva sobre els discs intervertebrals, causant molèsties al practicant/a.
‑ El millor estil per nedar és esquena, seguit de crol. Això pot compaginar-se agafant una fusta (tabla) i fent peus d’esquena, de crol, laterals, després agafar un flotador de cames (pull buoy) i fer braços de crol, d’esquena, d’esquena simultanis... Hi ha moltes combinacions. La qüestió és fer bé l’estil i acostumar-se a nedar més esquena i crol que no pas braça (ja no parlem de la papallona).
‑ Encara que estem a l’aigua també necessitem hidratar-nos. Potser no si fem 30 minuts, però si en fem més, seria convenient tenir un bidó amb aigua o beguda isotònica al cap del carrer per anar bevent.
‑ Per últim, al sortir de la piscina fer uns quants estiraments de braços, pit i cames.
Tot això s’ha de fer sempre tenint en compte que nedar és molt bo perquè tonifica molt la musculatura sense tenir impactes sobre les articulacions, gràcies a la flotació. Això ho fa especialment indicat per a gent de qualsevol edat i condició, fins i tot per rehabilitar certs tipus de lesió.
Ah, i ho tenim a Cambrils. Animeu-vos.


Joaquim Borràs és llicenciat en Educació Física i entrenador personal