Opinió

De costa a costa: Les pèrdues del "Prestige"

• La UE, a través del seu Consell de Ministres de Pesca, va aprovar una normativa que estableix la prohibició definitiva de l’ús de la pesca d’arrossegament de fons a les illes Canàries a profunditats superiors als 200 metres, així també es fa extensiva aquesta prohibició a les illes portugueses de Madeira i les Açores.

• Jornades tècniques sobre reserves marines de l’Estat. La Secretaria de Pesca va celebrar a Almeria unes jornades tècniques de reserves marines i hi van assistir investigadors pesquers de l’Institut d’Oceanografia i el Museu de Ciències Naturals. A l’Estat espanyol hi ha nou reserves marines, i van aprovar el projecte SAGITAL, un programa d’ecoturisme i usos públics a les reserves.

• La coordinadora de confraries perjudicades pel Prestige va estimar en 7,4 milions d’euros les pèrdues derivades del vessament de cru efectuat pel Prestige, la producció es va reduir en un 16,8%, i les espècies més perjudicades van ser el pop, el rèmol i els llagostins.

TERMES MARINERS
Vogar
Moure els rems per fer avant un bastiment. El moviment consisteix a introduir la pala del rem a l’aigua tan a proa com es pugui, quan està introduïda a l’aigua, es va fent anar amb força cap a popa, quan està a popa es treu de l’aigua i es torna a portar al lloc inicial.
Els vells explicaven que hi havia una vegada un pare i un fill que anaven en un bot de rems; quan ja havien xorrat, mentre el pare arreglava el peix i les peces, el fill anava vogant en direcció a casa. El pare anava deixant el peix damunt la coberta i el fill, veient-ne un del qual no en coneixia l’espècie, pregunta al pare:
–Pare, quin peix és aquest?
El pare, sense aixecar els ulls de la feina, li contesta amb una certa cantarella:
–Boga, fill meu, boga.
El jove va seguir vogant fins que, al cap d’una estona, mogut per la curiositat, torna a preguntar:
–Pare, quin peix és aquest?
El pare, encaparrat en la feina, sense ni aixecar el cap, torna:
–Boga, fill meu, boga.
El jove va seguir vogant sense increpar el pare per por de molestar-lo; al cap d’una estona, tot repensant-s’ho, i podent més la curiositat de saber el nom del peix, torna a preguntar:
–Pare, quin peix és aquest?
El pare, que seguia enllestint el peix, contesta:
–Boga, fill meu, boga.
I diuen que, ja de tarda, els van veure passar per davant de l’Hospitalet i el fill encara vogava.
[El peix era una boga; el fill vogava i, per tant, mentre el pare li deia el nom del peix, el fill entenia que li deia que seguís vogant.]

Mola
Conjunt nombrós de peixos, de personas o coses.
Exemple:
–A la sortida del cine, anàvem tots en mola.