Opinió

Vila-seca aposta pel patrimoni històric

L’Ajuntament de Vila-seca ha adquirit recentment el castell dels Comtes de Sicart, un magnífic casal senyorial al nord del poble. D’aquesta manera, el municipi veí ha apostat encertadament per la preservació del seu patrimoni arquitectònic. L’adquisició és significativa, encara per un altre motiu: la ciutadania s’ha apropiat d’un edifici que ha estat el símbol del poder a Vila-seca des dels seus inicis: primer, com a poder reial detingut pels senyors feudals; després, com a poder econòmic de la noblesa. Els orígens del castell de Vila-seca de Solcina cal cercar-los durant la colonització cristiana del Camp de Tarragona, a mitjan segle XII. A principis de l’edat moderna, el castell va ser adquirit per l’arquebisbe de Tarragona i més tard venut al cònsol d’Holanda Joan Kies. Aquest va recompondre l’edifici a l’estil dels casals rurals holandesos i només en va deixar l’esvelta torre original. Finalment, fa uns cent anys, la família Sicart va comprar el castell i el va remodelar. L’arquitecte modernista Enric Fatjó va afegir un conjunt d’elements neogòtics a la façana, com merlets, balconades, finestres apuntades i torrasses. Aquesta reforma responia a la moda de l’època, un reducte del romanticisme decimonònic. El resultat d’aquesta història ha estat una deliciosa casa senyorial elegant i imponent, d’interiors lluminosos, amb una austera capella i un entorn ampli. Un cas similar de reforma el trobem al castell d’Escornalbou, remodelat pel diplomàtic reusenc Eduard Toda uns anys més tard.

Aquesta no és l’única iniciativa de recuperació d’elements arquitectònics duta a terme per l’Ajuntament vila-secà: cal afegir-hi el redescobriment del conjunt de torres de la muralla o la reforma en curs de l’antic Sindicat Agrícola, entre d’altres. Amb tot això no vull dir que l’hagin encertat en tot, però és destacable la nova tendència que s’imposa de prestar més atenció als elements històrics del paisatge urbà. A Cambrils ha estat sovint difícil la conscienciació per a la preservació del patrimoni, malgrat l’esforç que va realitzar en el seu temps el Centre d’Estudis Cambrilencs, que ha permès recuperar diversos monuments. Fora d’aquests àmbits culturals, l’interès en el patrimoni local ha estat molt escàs: una prova n’és el poc interès del poble en la compra del castell de Vilafortuny. No obstant això, darrerament s’aprecia el començament d’una tímida política d’adquisició de béns i espais històrics (la vil·la Concepció, la torre del Bou, la torre del Telègraf, etc.), però, no s’han d’oblidar els errors acumulats i les ocasions perdudes durant els anys i els que encara es cometen. Per exemple, una pèrdua molt sonada, de les que faran història, ha estat l’edifici del Pòsit.

La preservació de béns arquitectònics és una pràctica comuna i obligada en els sistemes moderns de gestió urbana i cal contemplar-la dins d’un marc més ampli: el de la preservació del patrimoni històric, el cultural heritage dels anglesos. Aquesta concepció defuig de la idea de monumentalitat, massa restringida, per tenir en compte el context, és a dir, les formes i les textures dels paisatges i els símbols i les referències que ens evoquen. Se cerquen maneres imaginatives d’integrar els teixits antics, urbans o rurals, a la trama urbana mitjançant la recuperació, la rehabilitació i el redisseny urbanístic. Sens dubte, una gestió intel·ligent de la ciutat i de l’entorn immediat permetria obtenir bons resultats, tant per les activitats econòmiques com pel reforç de la identitat local i de la continuïtat simbòlica entre generacions.