Opinió

Simplement ciutadans...

És probable que hi hagi persones que pensen que no els interessa formar part de Solidaritat Catalana, perquè no són independentistes, ni tampoc nacionalistes, potser ni catalanistes, o fins i tot ni es considerin catalans. Però res de tot això pot ser una excusa per no voler la Independència de Catalunya, n’hi ha prou amb sentir-se ciutadà.

Els conceptes de ciutadania i de contracte social van ser desenvolupats a finals del segle XVIII per J.J.Rosseau, i es van incorporar amb gran exactitud a la “Declaració de drets de l’home i del ciutadà de 1789” en el marc de la Revolució Francesa.

Segons els principis que desenvolupa aquesta declaració el contracte social és un acord en virtut del qual tots els individus -ciutadans- entreguen la seva llibertat natural a uns altres, fonen la seva voluntat individual en una Voluntat General col·lectiva i convenen en acceptar les normes d’aquesta Voluntat General com a decisives. I només aquesta Voluntat General és la sobirania. Però resulta que estem en un Estat on no ens consideren ciutadans, no ens consideren espanyols.

Algú pot creure que quan la senyora Aguirre va mostrar la seva preocupació perquè la seu d’Endesa se “n’anés fora del territori nacional”, quan la volia comprar la catalana Gas Natural i en canvi trobava molt bé que la comprés l’alemanya EON, reflectia només un lapsus que no és generalitzable a la resta dels espanyols. Però quan resulta l’empresa Canon canvia a Espanya el seu anunci aparegut a tot el món desdibuixant la senyera que apareixia en una foto publicitària de la ciutat de Girona, o quan el PP recorre articles de l’Estatut de Catalunya aprovats per ells mateixos amb idèntic redactat a altres CCAA, com per exemple Andalusia, sembla clar que a nosaltres no ens apliquen les mateixes lleis. Algú es pot imaginar un boicot contra les Canàries per prohibir els toros?.

Però no s’acaba aquí: ja no podem dir que la Llei de totes les Lleis, la Constitució i tampoc l’Estatut, emanen del poble, ni que són un pacte polític entre els governs espanyol i català, ja que després 30 anys d’haver promogut el vot en contra de la Constitució, el nacionalisme castís espanyol ha descobert com alterar la voluntat del poble català i l’esperit de la Constitució. Alguns optaran per la utopia del federalisme, altres pel retorn dels governadors civils. Els que volguem ser ciutadans de debó, no ens queda més remei que treballar per un Estat propi.

Eugeni Capella Roca
Membre de Solidaritat Catalana per la Independència a Cambrils
Llicenciat en Biologia i Ciències Ambientals