Opinió

La Biblioteca Digital Tinetaire

Un dels serveis potser més desconeguts de Tinet és la seva biblioteca digital. Aquest servei va néixer fa anys gràcies a la iniciativa de Manel Sanromà, un dels pioners d’Internet a les nostres comarques. Si tenim en compte que actualment gran part de la informació que generem és editada mitjançant un ordinador, és una llàstima perdre el seu format digital un cop hem realitzat la seva impressió. Conscient d’aquesta realitat, Sanromà va obrir la Biblioteca Digital Tinetaire amb la intenció de donar cabuda de manera unificada a textos i imatges de l’àmbit de les comarques de la província de Tarragona. Una de les primeres obres que hi van ser publicades va ser el volum I de La ciutat de Tarragona de Josep Maria Recasens, una síntesi geogràfica, històrica i econòmica editada el 1966 de la qual difícilment es poden trobar còpies impreses. La digitalització d’aquest volum va permetre que un llibre fora de catàleg i difícil de tornar a editar estigués a disposició de tothom descarregant-lo directament al nostre ordinador en format PDF. Els cambrilencs hauríem de prendre nota d’aquesta iniciativa perquè molts llibres publicats al nostre poble es troben en la mateixa situació que l’obra de Josep Maria Recasens i la seva edició digital ajudaria notablement a la difusió i estudi de l’historiografia local.

L’evolució de la Biblioteca Digital Tinetaire ha estat des de sempre irregular, el volum d’obres publicades és força baix si tenim en compte els anys que porta en funcionament i el seu gran camp d’actuació. El projecte original es va veure retallat a causa de la implantació d’un gestor web que va minvar notablement la seva funcionalitat. Abans es podia accedir a la informació publicada en diversos formats a banda del suport PDF, també es podien consultar galeries d’imatges, en especial una de fotografies històriques de la ciutat de Tarragona. Malgrat això, la Biblioteca Digital Tinetaire tira endavant i el seu fons va augmentant de mica en mica. En aquest sentit, el passat mes d’abril, Manel Tarés, columnista habitual de la Revista Cambrils, va publicar un estudi sobre la historiografia local de Cambrils. Moltes vegades el Manel m’havia comentat que tenia aquest treball enllestit però que a causa de la seva extensió se li feia difícil trobar un espai adient on publicar-lo. Va ser tot un encert per part seva posar-lo a disposició de la comunitat internauta mitjançant la Biblioteca Digital Tinetaire. Us en recomano la seva descàrrega i posterior lectura.

Manel Tarés realitza en el seu treball una autèntica radiografia de la historiografia local cambrilenca. Ressegueix amb exhaustivitat tota la recerca efectuada sobre Cambrils des de finals del segle passat fins a l’actualitat amb la intenció de mostrar un estat de la qüestió sobre aquest tema. El treball convida a la reflexió i permet entreveure la inexistència d’una obra local compendi global de la història cambrilenca. Personalment crec que a Cambrils moltes vegades s’ha fet història d’una manera molt individualista, en cercles tancats, on la informació és un tresor que cal amagar a la resta. Aquest comportament no és una cosa del passat, actualment encara es dóna, la història és per estudiar-la i la seva divulgació és primordial al marge d’individualismes o altres sectarismes.

http://www.tinetbiblioteca.org