Opinió

Flors i analgèsics

Aquest mes voldria retre homenatge a tots els nostres difunts. Mai m’ha deixat de xocar que quan algú nostre se’ns mor, sembla que no puguem continuar endavant, que la vida s’acabi i que un bocinet de nosaltres també faci cap al cementiri, però el temps va passant, el dolor es va esborrant i acabem que només un dia a l’any, perquè ho mana la tradició, anem a treure la pols a les sepultures i a posar flors (dins de torretes i gerros amb pedres perquè no se’ls endugui el vent) a aquells que en un altre temps van viure entre nosaltres. No és el fet que ens sobreposem a la mort dels nostres el que em xoca, sinó el fet que la nostra societat actual hagi apartat de la nostra vida quotidiana els difunts i ens faci col·locar-los ben lluny, sovint als afores dels pobles (sí, per salubritat, ja ho sé) i així, com diu l’adagi, “ojos que no ven...” (i mon pare hi afegiria “cagarada que xafes”).

Sabeu el joc del “tat” amb el qual entretenim les criatures, jugant a amagar-nos darrere algú o amagant la mirada darrere les mans i després tornar a aparèixer? Doncs es diu que per als infants allò que no tenen davant la vista no existeix, per això quan juguem al “tat” se sorprenen tant, perquè per a ells fem màgia, ara hi sóc, ara no hi sóc. Nosaltres, en el nostre món adult, sovint també fem com els infants: allò que no veiem, no existeix; allò en què no pensem, no existeix... Ho fem constantment i quotidianament, quan canviem de canal de la tele perquè no volem veure desgràcies o quan ens tapem els ulls amb les mans davant una escena terrorífica i sanguinolenta d’una pel·lícula de por o quan a l’hospital intentem esquivar la planta d’oncologia... Sabem que tot això existeix, però ens estimem més no veure-ho..

Aquest fenomen potser es deu al fet mateix de la supervivència, allunyem de nosaltres allò que ens provoca dolor o sofriment, encara que haguem d’obviar-ne les causes; som la societat dels analgèsics. I amb els nostres difunts fem el mateix, vam ser molt feliços amb ells, vam gaudir de la seva companyia, ens els vam estimar i vam patir quan van morir, i ara, per evitar el dolor, els deixem d’anar a visitar, perquè davant de les sepultures, se’ns desperta aquell dolor que intentem eludir. I allà queden, passat Tots Sants, amb les flors marcides, amb les torretes i els gerros badats, amb les flors de plàstic resseques i descolorides, fins que l’any següent, per les mateixes dates, tornem a emblanquinar les sepultures, tornem a treure la lluentor als marbres, tornem a portar-los flors i ens tornem a enfrontar amb el nostre dolor, l’únic per al qual no hi ha analgèsics.

Des d’aquest espai, el meu homenatge, record i respecte a tots els difunts. Existireu mentre existiu en nosaltres.

Valgui per qui li valgui!