Reportatge
Reportatge publicat per Revista Cambrils el mes de març de 2020
La visita del rei Alfons XIII al Parc Samà l’any 1924
Entre els dies 12 i 22 de maig de 1924 el rei Alfons XIII va realitzar una visita a Catalunya, la tarda del 22 de maig va visitar el Parc Samà i el Sindicat Agrícola de Cambrils
El passat mes de desembre de 2019 l’Ajuntament de Cambrils va ingressar a l’Arxiu Municipal un reportatge fotogràfic relacionat amb la visita del rei Alfons XIII i la reina Victòria Eugènia de Battenberg al Parc Samà el dia 20 de maig de 1924. L’avís de l’existència d'aquests originals negatius, fins aleshores en possessió d’un particular, la va donar un membre del Centre d’Estudis Cambrilencs al Museu d’Història de Cambrils qui immediatament va traslladar a l’Arxiu Municipal la notícia de l’excepcional troballa. L’avaluació dels documents va permetre identificar onze negatius sobre placa de vidre. Quatre d’aquestes plaques presenten unes dimensions de 120 x 90 mm i la resta de 180 x 130 mm. En línies generals l’estat de conservació és molt bo. No ha estat possible determinar qui és l’autor de les fotografies.
El viatge del rei Alfons XIII a Catalunya
Entre els dies 12 i 22 de maig de 1924 el rei Alfons XIII va realitzar una visita a Catalunya. Principalment l’agenda del monarca va girar al voltant de la ciutat de Barcelona i rodalies.
La rebuda de la comitiva reial a l’abaixador del tren del passeig de Gràcia va ser multitudinària. Entre el nombrós públic i personalitats que l’esperaven a l’andana estava el cardenal Vidal i Barraquer i el president de l’Assemblea de la Mancomunitat, marquès de Marianao. En aquest viatge acompanyaven a Alfons XIII, la reina Victòria Eugènia, la seva mare, la reina Maria Cristina de Habsburgo-Lorena, els seus fills, tot el Directori militar amb Primo de Rivera al capdavant i una àmplia representació de la noblesa espanyola. Lògicament als diferents actes als que participà el rei a Catalunya s’hi sumaren les diferents autoritats civils i militars catalanes.
El 16 de maig, al Palau de Pedralbes, el Rei va rebre al Cardenal Vidal i Barraquer; aquella mateixa nit va sopar a la residència del marquès de Comillas, situada al carrer de Portaferrissa, amb una important representació de “Grandes de España”, entre els que figuraven el marquès de Marianao i el marquès de Vilanova, entre d’altres.
El 19 de maig, la Mancomunitat de Catalunya va oferir un banquet al monarca a Barcelona. Alfons XIII va presidir el dinar acompanyat del Nunci Tedeschini, els ambaixadors de França i els Estats Units, el general Francisco Gómez-Jordana Sousa, l’alcalde de Barcelona, el bisbe de Barcelona entre altres personalitats. Davant la taula del Rei, se’n va formar una altra presidida pel general Primo de Rivera, on també seien l’ambaixador d’Alemanya, el general Milans del Bosch i el marquès de Marianao.
L’endemà el monarca emprengué un viatge a Tarragona, Cambrils, el Parc Samà i Reus. En arribar a Tarragona cap al migdia i després de les protocol·làries recepcions d’autoritats civils i militars, gaudiren d’un banquet al Palau Arquebisbal. Assistiren la duquessa de San Carlos, el nunci Tedeschini, el cardenal Vidal-Barraquer, Primo de Rivera, els generals Barrera i Milans del Bosch, l’alcalde de Tarragona, el president de la Diputació de Tarragona i Josep Vidal i Barraquer, entre d’altres personalitats de la política i la societat civil tarraconense. A la tarda visitaren breument Cambrils, el Parc Samà i Reus, des d’on retornaren a la capital catalana en tren.
Cambrils es prepara per rebre el Rei
El Ple de l’Ajuntament de Cambrils es va reunir de manera extraordinària el dia 17 de maig de 1924 per tractar l’assumpte de la visita del rei Alfons XIII a la població. Sembla que s’assabentaren aquell mateix dia de la visita del Rei i abans de res, els regidors manifestaren el poc temps que tenien per preparar una visita tan excepcional. De seguida passaren a debatre els actes que es podien realitzar i finalment optaren per aixecar dos arcs de triomf, l’un a l’entrada de la població i l’altre a l’extrem del carrer Hospital. A la plaça de Marianao, els germans de La Salle havien de preparar un tro per tal que descansés el Rei i els novicis cantarien un himne. Al carrer s’estendria una catifa de flors i els balcons per on havia de circular la comitiva reial havien d’estar igualment engalanats.
En arribar a la població acompanyarien a la comitiva forces de cavalleria i del sometent, a més dels representants de l’Ajuntament, en corporació, acompanyats de representants de les forces vives locals i alumnes de les escoles públiques. Tots s’havien de reunir a la plaça, aleshores, de la Constitució. Acompanyats per una banda de música local anirien a rebre al sobirà. Per aconseguir que una gran quantitat de persones donessin la benvinguda al municipi al Rei, l’Ajuntament va convidar al veïnat que el dia 20 de maig ningú anés a treballar.
Per tal de coordinar aquests actes es va nomenar una comissió presidida per l’alcalde, Pere Martí Oliver, el secretari de l’Ajuntament, Josep Cuchillo Llobet, el jutge municipal, Josep Roig, el regidor Jaume Vallés Fontboté, el cap de carrabiners, Rodrigo Ramírez, l’exalcalde Josep Pujol, els tres mestres del municipi, Pedro Camarasa Mill, Gonzalo de Haro Vicioso i Matilde del Cura, així com el director de l’escola de La Salle.
El Rei a Cambrils. La visita al Sindicat Agrícola
Segons la crònica del Diari de Tarragona del 22 de maig de 1924, la comitiva reial arribà a Cambrils quan faltaven cinc minuts per les sis de la tarda, procedents de Tarragona. Abans s’havien aturat a Vila-seca on trobaren igualment els carrers engalanats, els representants municipals i un grup de sometents que rendien honors. A la cruïlla de les Quatre Carreteres, en sortir de Vila-seca, la comitiva va travessar un arc de flors que a la part superior destacava la inscripció “Salou saluda a los Reyes y desea visiten sus playas”.
El pas dels monarques per Cambrils va ser molt ràpida si atenem a la crònica del Diari de Tarragona del 22 de maig de 1924, doncs indica que arribaren a Cambrils a les 17.55 i a les 18.10 ja estaven al parc Samà. En qualsevol cas, seguint la mateixa crònica, a l’entrada de la vila, efectivament s’havia aixecat un arc floral tal com havia aprovat el Ple de l’Ajuntament. Un piquet de carrabiners va presentar honors i l’Ajuntament en ple i el sometent local van rebre la comitiva reial. En passar per davant dels germans de la Salle, els novicis cantaren la “Cançó del soldat” acompanyats per una banda de música municipal.
Tot seguit s’adreçaren a visitar el Sindicat Agrícola. A la porta els va rebre Josep Vidal i Barraquer encapçalant a la resta de membres de la Junta. La ràpida visita va anar acompanyada de la pertinent explicació d’en Vidal i Barraquer al voltant del funcionament del Sindicat, convidant finalment al Rei i acompanyants a tastar un moscatell antic i un vi de la darrera collita. Acte seguit la comitiva reial va pujar als cotxes i es dirigí al Parc Samà.
Bibliografia
Martí Estrada, Ignasi: Elits i control social al Cambrils de la Restauració Borbònica (1874-1923). Cambrils: Ajuntament de Cambrils, 2007.
Hemeroteca
Diario de Tarragona, 22 de maig de 1924
Tarragona, 22 de maig de 1924
Mundo Gráfico, 28 de maig de 1924
Fonts documentals
AMCAM. Fons Ajuntament de Cambrils. Llibre del Ple Municipal (1924). Sig. top. 6.9
L’Apunt
Una tarda al Parc Samà
Les fotografies relacionades amb la visita al parc Samà dels reis d’Espanya, ens mostren l’estada d’aquests a la part exterior del palau. Abans de l’arribada d’Alfons XIII al parc, ho feren el cardenal Vidal i Barraquer, el nunci Tedeschini, el bisbe auxiliar Manel Borràs i possiblement el secretari del Cardenal, Mn. Viladrich. A la porta del palau foren rebuts pel marquès de Marianao i la marquesa de Vilanova i la Geltrú, Maria de las Mercedes Coll i Castell, Dama de la reina Victòria Eugènia i esposa de Salvador Samà i Sarriera, aleshores II Marquès de Vilanova i la Geltrú i futur III Marquès de Marianao, juntament amb altres persones. En un segon terme s’observa perfectament tota una sèrie de persones que, entre la vegetació del parc, observen atentament l’escena (fig.1).
Minuts després arribà Alfons XIII. Va ser rebut pel propietari de la finca i per diferents personalitats, juntament amb la bandera del Sometent. Els monarques es van dirigir a una sala habilitada a l’interior del palau a mode de tocador i tot seguit els propietaris oferiren la casa al monarca. Al torreó del palau es va aixecar la bandera de Castella (fig. 2).
Després de les formalitats, el rei, acompanyat del marquès de Marianao i bona part del seguici, va recórrer tot el parc (fig.3). Segons la crònica del Diari de Tarragona demanava constantment dades dels animals que hi havia a les gàbies. També es va aturar una bona estona davant del llac, tal com demostra la fotografia publicada al setmanari Mundo Gràfico del 28 de maig de 1924. La reina, en un altre grup, acompanyada de la marquesa de Vilanova i la Geltrú i seguida a uns passos de distància del General Primo de Rivera, feia igualment una visita al recinte (fig. 4). En acabar el passeig, la Reina va seure en un banc on parlà animadament amb la marquesa de Vilanova, la marquesa de Comillas, la duquessa de San Carlos i el marquès de Bendaña (fig. 5).
En arribar el monarca al banc on hi havia la reina, després d’un instant, passaren dins del palau on es va servir un te. A tal finalitat s’havien preparat disset tauletes per als convidats. A la taula del rei van seure la marquesa de Vilanova i la Geltrú, la comtessa de Churruca i el marquès de Marianao. A la tauleta de la reina van seure el Nunci Tedeschini, el cardenal Vidal i Barraquer i la duquessa de la Victòria. Després del te, els monarques continuaren camí en direcció Reus. A la nit retornaren a Barcelona en tren.