Reportatge

Reportatge publicat a l'edició de maig de 2024

El Cambrils del segle XVII en una maqueta

Al llarg de 60 anys, Josep M. Recasens ha confeccionat una maqueta de la vila emmurallada feta d’escaiola que, enguany, ha deixat completament enllestida

Per Lluís Rovira i Barenys

Josep M. Recasens, al costat de la maqueta que va començar a construir a meitats dels anys 60
Josep M. Recasens, al costat de la maqueta que va començar a construir a meitats dels anys 60 | Lluís Rovira i Barenys

No diem res de nou si afirmem que Josep M. Recasens, qui va ser durant 33 anys president del Centre d’Estudis Cambrilencs, és un apassionat de la història de Cambrils. Una passió amb majúscules, com sempre n’ha fet gala, i que l’ha portat a remenar documents de molts arxius al llarg dels anys i recopilar molta informació sobre Cambrils.

Paral·lelament a aquesta tasca de recerca, ha anat confeccionant, al garatge de casa seva, una maqueta a escala de la vila emmurallada de Cambrils, amb tots els carrers i els principals edificis que podia contenir el nucli antic. Una maqueta feta d’escaiola –que, fins i tot, disposa d’il·luminació– a la qual, justament, a finals del passat mes de gener, li va donar els darrers retocs i per deixar-la completament enllestida 60 anys després d’haver-la iniciat.

Maqueta del Cambrils emmurallat, amb el portal del carrer Major en primer terme (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

 

Una obra de vida

La maqueta té uns sis metres de llarg i uns tres metres d’ample i es va començar a gestar cap a meitats dels anys 60 del segle passat. Tot va començar amb la idea de fer un pessebre, segons ha explicat Josep M. Recasens a Revista Cambrils: “ma filla gran em demanava de fer el pessebre i jo li vaig dir que el faríem, però a terra. Val a dir que ens vam apuntar al concurs de pessebre i als qui el van venir a veure no els hi va agradar el fet que estigués a terra”. Recasens explica que, poc després d’aquest inici, la seva intenció va ser la de continuar fent una maqueta només de les muralles, però que es va anar animant i va fer el poble sencer. “Vaig fer un plànol i vaig anar fent peces i, a partir d’un cert moment, ho vaig anar muntant. Les muralles estan fetes a escala 1:1000, la resta de les edificacions les he hagut d’anar ajustant. El resultat final és la reproducció del que seria el Cambrils de principis del segle XVII, el Cambrils que va patir el setge de l’any 1640”, explica l'autor de la maqueta.

Reproducció de l'antiga església (Foto: Lluís Rovira i Barenys)
Detall de la muralla i la contramuralla (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

 

Documentació obtinguda a partir de la consulta de diferents arxius històrics

Per fer la maqueta, Josep M. Recasens ha consultat molta documentació. Va començar per l’Arxiu Municipal, quan estava a l’edifici de la plaça de la Vila, i va ampliar les consultes tant a l’Arxiu Nacional de Catalunya com, posteriorment, a l’Archivo Histórico Nacional de Madrid.

La maqueta de Josep M. Recasens mostra tot l’entramat de carrers del que ara anomenem Barri Antic i que, al segle XVII, constituïa la vila de Cambrils. La muralla disposa de vuit torres i només dues portes d’entrada i sortida del recinte emmurallat. Josep M. Recasens explica que també hi havia unes portes més petites per on sortia i entrava la gent amb les ovelles i els rucs amb les sàrries.

La construcció d'aquesta reproducció ha estat un exercici de recreació històrica que Josep M. Recasens ha intentat que reprodueixi fidelment aquell Cambrils emmurallat. Recasens explica que el nucli de Cambrils es va començar a construir a redós del que era el castell, ubicat a l’actual plaça de la Vila. Posteriorment, amb el pas dels anys i els segles, es va ampliar el nucli d’habitatges i es va forjar l’entramat de carrers situats a la part nord del Barri Antic, amb l’actual carrer del Cardenal Vidal i Barraquer com a eix d’aquest nou nucli. Recasens explica que amb el pas del temps també ha hagut de fer rectificacions: “per exemple, he rectificat la plaça de la Vila, que és una de les darreres intervencions que he fet a la maqueta. He modificat una part del que havia de ser el castell, pel que fa a les portes d’entrada, ja que havia de ser com el de Vilafortuny”. En la maqueta, a més, hi està representat l’edifici de la Casa de la Vila que, en aquella època, segons explica Recasens, es trobava a la cantonada del carrer Major amb el carrer de Castlà i disposava d’una torre.

L’Apunt

Josep M. Recasens: «M’agradaria que posessin la maqueta en un espai on tothom la pogués veure»

Josep M. Recasens ha guardat la maqueta amb un relatiu secret fins ara, segons ha explicat a Revista Cambrils. “Aquesta maqueta no l’ha vist massa gent, a tot estirar unes 50 persones al llarg de tots aquests anys”, afirma. A poc de complir els 95 anys d’edat, Josep M. Recasens expressa un desig: “ a mi m’agradaria que la maqueta la prenguessin demà mateix i la posessin en un espai on tothom la pogués veure”. La reproducció s'ha pogut completar, però a Recasens li ha quedat una altra cosa pendent per fer. “M’hauria agradat escriure un llibre sobre la fundació de la vila de Cambrils i confio que el meu net ho pugui fer”, explica Recasens, “tinc la documentació suficient per fer aquest llibre”.

Comenta aquest article