Informació general

Una sentència judicial anul·la el concurs de les quatre llicències de taxi que l'Ajuntament va concedir ara fa dos anys

Per Lluís Rovira i Barenys, Judit Pinazo



La sentència judicial, emesa l'1 de setembre, anul·la les darreres quatre llicències de taxi concedides
El Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Tarragona ha declarat nul·la l’ampliació de les quatre llicències de taxi que l’Ajuntament de Cambrils va aprovar l’11 de maig de 2004, en sessió plenària, amb el vot a favor de tots els grups polítics municipals. En una sentència emesa aquest passat divendres 1 de setembre, el jutge declara nul·les les bases del concurs que es va fer per atorgar les llicències de taxi, “per no constar prèviament la justificació detallada de l’interès general que es vol satisfer, per incloure una valoració excessiva al fet de presentar un projecte de taxi compartit, no només perquè el detall del servei correspon a l’Ajuntament sinó perquè incompleix l’article 5 de la Llei del taxi de Catalunya. Per últim, es declara nul·la la concessió de les llicències impugnades per fer el servei de taxi ordinari ja que el concurs només era per a taxi compartit i s’han de limitar a aquest servei exceptuant l’indubtable dret de l'Ajuntament d’ampliar les llicències si així ho considera necessari”.

En un altre apartat de la sentència es diu que es declara nul el barem de les bases, ja que "s’introdueix la valoració d’un mèrit improcedent, sobretot quan es valora amb una puntuació desmesurada en relació als altres mèrits”. Recordem que les bases del concurs valoraven amb 30 punts la presentació d’un projecte destinat a posar en marxa una línia de taxi compartit. D’altra banda, l’antiguitat com a conductor de taxi es valorava amb 0,2 i 0,1 punts per cada mes treballat, mentre que l’empadronament a Cambrils amb anterioritat al 31 de desembre de 2002 es valorava amb 1 punt.

Dos anys després

Ara fa dos anys, sis treballadors del taxi de Cambrils van impugnar les bases i el procés d’adjudicació de les quatre noves llicències que s’havien concedit el mes de setembre de 2004. Tres de les quatre noves llicències havien fet cap a una societat que feia pocs mesos havien format 14 taxistes que pertanyien a Ràdio Taxi Cambrils. La quarta llicència havia fet cap a una persona aliena a aquesta societat. La principal queixa d’aquests taxistes radicava en la desproporció que hi havia a l’hora de valorar els mèrits de les bases. A banda, no n’hi havia prou amb presentar un projecte de taxi compartit. Per ser acceptat aquest projecte havia d’estar avalat, com a mínim, per la meitat més un dels taxistes de la localitat, entre d’altres requisits. I aquesta és una de les principals queixes que van fer servir per impugnar el procés, ja que, segons van denunciar en el seu moment, la meitat més una de les signatures que havien d’avalar el projecte ja les tenien els que havien format la societat. Així doncs, la resta de persones que optaven a una llicència van quedar amb una puntuació de més de 20 punts per sota d'aquells que la van obtenir.

L'opinió dels afectats

Un dels taxistes que van interposar el recurs, Gene Barriga, declarava ahir a Revista Cambrils Diari Digital que estan molt satisfets de la decisió del jutge. Ara els queda pendent poder parlar amb l'alcalde –Robert Benaiges– perquè els comuniqui quines mesures es prendran un cop emesa la sentència. De fet, tal i com explicava Barriga, ja han demanat cita amb l'alcalde i estan esperant a rebre una resposta, que esperen que sigui ben aviat.

Segons Barriga, el que s'hauria de fer a partir d'ara és retirar les quatre llicències que el jutge ha considerat que no són legals, ja que ha declarat nul el concurs. Barriga i els altres taxistes afectats esperen que es torni a fer de nou el concurs i que puguin accedir a les llicències els treballadors que més hores treballades porten. Segons Barriga "l'assalariat és el que ha de tenir preferència i tots els que treballem en el món del taxi també volem tenir la possibilitat d'accedir a una llicència tard o d'hora".

Gene Barriga considera que en un municipi com Cambrils fan falta més llicències, perquè es treballa durant tot l'any "una de les excuses per no donar llicències ha estat que no hi havia feina, però això no és cert, perquè tots els xòfers dels taxis del municipi treballem molt, i no cal dir a l'estiu".

Serveis jurídics de l'Ajuntament


La sentència judicial, a hores d’ara, està sent estudiada pels serveis jurídics de l’Ajuntament i, segons explicava ahir al vespre Robert Benaiges, “estem a l’espera que ens diguin les conseqüències i quin és el procediment a seguir. L’Ajuntament disposa de 20 dies per a recórrer la sentència. Jo hi veig dos camins a seguir, l’acatament escrupolós d’aquesta sentència i, per tant, la negociació pertinent amb tota la gent implicada. Estem parlant de totes les parts, federació, associació de taxis, gent que ha presentat els recursos per tal de veure quin és el camí de cara al futur per tal de preservar el que és més important, el servei del municipi. I aquesta ha estat sempre l’única pretensió que hi ha hagut a pesar del que es vulgui pensar en aquest sentit. El segon camí és veure les possibilitats d’apel·lació d’aquesta sentència. Jo no tinc cap ganes de seguir cap tipus de processos judicials. Jo entenc que el que hem de garantir és el servei del municipi i, per tant, hem de buscar la fórmula que sigui més adequada, que garanteixi aquest servei i que no lesioni cap tipus d’interès. Entenc que la pretensió de les persones que van tirar endavant el recurs era la defensa dels seus drets, cosa que em sembla totalment legítima, però també, la defensa dels interessos generals del municipi i em sembla que amb això ens posarem tots d’acord. Ja trobarem la fórmula”.

 "Guerra oberta entre associacions professionals del taxi de Catalunya per l'anomenat ‘cas Cambrils’" [Maig 2005]

Comenta aquest article