Vandellòs i Hospitalet de l'Infant, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Gastronomia
Les XX Jornades de la tonyina a l'Hospitalet de l'Infant s'inauguraran el proper diumenge 19 de maig
Fins al 9 de juny, a gairebé una quinzena de restaurants d’aquest poble i de l’entorn s’hi oferiran menús i tonyi-tapes amb aquest peix com a protagonista
Amb la celebració de la Tonyinada 2019, s’inauguraran el diumenge 19 de maig les XX Jornades de la Tonyina a l’Hospitalet de l’Infant. Els assistents a aquesta jornada gastronòmica, prevista a partir de les 11 hores, a la Plaça Catalunya, podran tastar les “tonyi-tapes” elaborades pels restauradors que prendran part en aquesta edició de les jornades, per un preu de 2 euros. A més, hi haurà actuacions musicals, tallers infantils gratuïts i sortejos. En un dels tallers, els nens i nenes podran cuinar-se unes mini clotxes de tonyina. I, com a novetat, també s’hi vendran mini clotxes «solidàries», en benefici de la Fundació el Somni dels Nens, una entitat que dóna suport als nens que pateixen càncer o altres malalties cròniques i greus i a les seves famílies.
D’aquesta manera, començaran oficialment les 20es Jornades de la Tonyina, organitzades per la Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. En aquesta edició, que finalitzarà el 9 de juny, hi participaran tretze establiments (onze de l’Hospitalet de l’Infant: Llesqueria El Porró, Restaurant El Solomillo, Restaurant Sancho, Restaurant Topolino, Restaurant Pizzeria Amalfi, Restaurant Le P’tit Normand, Bar-Cerveseria Cal Rullo, Sol Solet bar terrassa, Restaurant Nàutic i Kanuka; un de Masboquera: El Rebost de la Nuri; i un de Pratdip: La Cuina d’en Carlos).
A deu d’aquests establiments, en concret, s’hi oferiran menús amb la tonyina com a ingredient protagonista, per uns preus que oscil·len entre els 12,50 i els 25 euros; i a tots, “tonyi-tapes”, és a dir, tapes elaborades amb tonyina per un preu de 2 euros. “Diverses propostes culinàries, basades en la qualitat i en la creativitat dels cuiners que, després de dues dècades, han instaurat mil i una maneres de cuinar aquest peix tan típic de la zona; i cada any presenten noves creacions gastronòmiques”, segons destaca la regidora de Turisme, Elidia López.
A banda de l’oferta gastronòmica, les XX Jornades de la Tonyina tindran un altre atractiu: els que tastin els menús podran prendre part en el sorteig de diversos premis, per gentilesa de diversos establiments del municipi i de les comarques de Tarragona.
La Regidoria de Turisme ha organitzat també un concurs fotogràfic a Instagram. Les bases del concurs es poden consultar en el fullet informatiu de les jornades i al web de Turisme (www.hospitalet-valldellors.cat ) i de l’Ajuntament (www.vandellos-hospitalet.cat)
NOTA: La vinculació de la tonyina amb Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant rau en l'emigració d'aquest peix cap a mars càlids. I és que antigament, durant el seu trajecte cap a aigües càlides, la tonyina es capturava mitjançant una tècnica anomenada "almadrava", que consistia a envoltar els peixos amb xarxes per poder-los pescar amb arpons. Perquè aquest sistema fos efectiu, calien platges en forma de badia i de no massa profunditat, una de les característiques de les costes de l'Hospitalet de l'Infant (de fet, una de les platges emblemàtiques del municipi rep el nom de "l’Almadrava ", que al seu torn dóna nom també al nucli de població en què està situada).