Gastronomia
Comencen les Jornades de la Galera, la campanya estrella del calendari gastronòmic cambrilenc
A partir de demà i fins el dia 1 de març tindrà lloc la 16a edició de les Jornades de la Galera i la Cuina Marinera de Cambrils. Amb aquesta campanya –la més veterana de totes– s'iniciarà el calendari gastronòmic de 2020. Ahir al matí es presentava en roda de premsa aquesta edició a càrrec de l'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; el regidor de Promoció Econòmica, Oliver Klein; el patró major de la Confraria de Pescadors, Sisco Gil; el representant de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Cambrils, Xavier Martí; el president de la Cooperativa Agrícola, Pau Serra; i el cap d’Estudis de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils, Sergi Pedret.
Durant els dies de les jornades s'hi sumaran un total de 34 restaurants que oferiran menús especials –maridats per Caves Vilarnau (D.O. Cava) i Bodegues Viñas del Vero (D.O. Somontano)– amb aquest crustaci com a gran protagonista dels plats. Entre els menús, que es poden descarregar clicant aquí, s’hi poden trobar galeres en crema, a la planxa, saltejades, en forma de caneló o de mini croquetes, amb cloïsses i carxofes, amb calçots i musclos, amb arrossos de tota mena o amb fideus rossos, entre moltes altres opcions. A banda, com cada any, també s'han programat diferents activitats per a tots els públics, amb el patrocini del grup González Byass. Així doncs, hi haurà el ja tradicional concurs per a joves cuiners i cuineres, les degustacions populars, les activitats familiars, les visites guiades i els aparadors dels comerços.
Programa d’activitats
Els actes més populars són la fregida de galeres i la galerada popular. La fregida de galeres i calçots amb oli d’oliva verge extra Mestral se celebrarà aquest diumenge, 16 de febrer, a partir de les 9:30 hores a la Cooperativa Agrícola de Cambrils. La galerada popular serà el diumenge 23 de febrer de les 11 a les 14 hores al Mollet del Rec del Port de Cambrils. Les persones assistents podran gaudir d’una degustació de fideus amb galeres segons la recepta tradicional d’abordo de la Confraria de Pescadors per 4 euros.
Com cada any, també hi haurà les demostracions de vela llatina de l’Arjau, les passejades amb llagut a càrrec de Vent d’Estrop, les visites guiades a les instal·lacions de la Confraria per conèixer l’art de pescar galeres i el recorregut que fan des de les barques fins a la llotja. A més, el 22 de febrer s’oferirà l’activitat familiar “La galera, la nostra superheroïna preferida” dos tallers familiars a la Torre del Port. Per participar a la visita guiada o al taller familiar cal inscripció prèvia a museu@cambrils.org o al telèfon 977794528.
Per la seva part, l’Escola d’Hoteleria torna a organitzar el concurs “De la mar als fogons” per a joves cuiners i cuineres. La convocatòria ha rebut un total de 17 propostes, de les quals un grup d’expert n’ha seleccionat 8. El 28 de febrer els i les joves finalistes hauran d’elaborar les seves receptes i exposar-les davant d’un jurat.
D’altra banda, com en les últimes edicions, les jornades de la galera aniran acompanyades de campanya “Comerç amb bon gust” per promocionar la gastronomia i el seu impacte en el teixit comercial. Els establiments de la Unió de Botiguers, la Xarxa del Port i Vila Centre adherits a la campanya decoraran els seus a paradors amb la temàtica de les jornades.
La galera "la reina cambrilenca" de la gastronomia
En el torn de parlaments, l'alcaldessa va destacar la galera "com la reina cambrilenca" de la gastronomia i va posar en valor la col·laboració dels diferents agents implicats: la Confraria de Pescadors, la Cooperativa Agrícola, el sector de la restauració, l'Escola d'Hoteleria i Turisme i també el recolzament dels espònsors. Per la seva part, el regidor de Promoció Econòmica –Oliver Klein– va fer un repàs històric des dels orígens d'aquesta iniciativa i fins avui en dia. Segons va recordar, anys enrere la galera era un producte conegut entre els pescadors, però poc valorat. Amb l'inici de les jornades es va començar a revaloritzar i a fer-lo un producte d'èxit, juntament amb la implicació de la resta de sectors i combinant productes de proximitat cambrilencs.
En una mateixa línia es va expressar el representant de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Cambrils, Xavier Martí, qui va ressaltar la trajectòria d'èxit que han anat agafant les jornades edició rere edició. Per altra banda, tant el patró major de la Confraria de Pescadors –Sisco Gil– com el president de la Cooperativa –Pau Serra– van agrair la bona col·laboració de totes les parts que hi participen, mentre que el cap d’Estudis de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils, Sergi Pedret, va donar detalls del concurs per a joves cuiners. Enguany s'han presentat un total de 17 candidatures de joves cuiners d'arreu de Catalunya i s'han seleccionat vuit finalistes. El 28 de febrer tindrà lloc la gran final.