Conferència
«Què i com menjar durant el càncer», receptes de cuina per a pacients oncològics
L'activitat va incloure una conferència dels doctors Anna Tresserra i Raul Zamora que van explicar el projecte "Què i com menjar durant el càncer", una demostració culinària del xef Jeroni Castell i un tast
El Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, un nou acte inclòs dins de la 5a Biennal d’Art Contemporani Gastronòmic de Cambrils i, organitzat pel Departament de Cultura de l'Ajuntament. Concretament va tenir lloc la conferència i showcooking titulada "Receptes de cuina per a pacients oncològics". Aquesta activitat forma part del projecte audiovisual "Què i com menjar durant el càncer". L'exposició del mateix va anar a càrrec de la doctora Anna Tresserra, química i tecnòloga dels aliments, i investigadora de l’Institut de Recerca Sanitaria Pere Virgili i la Universitat de Barcelona i, el doctor Raul Zamora, investigador principal de la Unitat de Nutrició i Càncer de l’Institut de investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBEL), mentre que la part pràctica de l'activitat va comptar amb la participació del xef Jeroni Castell del Restaurant Les Moles d’Ulldecona (una estrella Michelin) qui va elaborar dues receptes en directe.
Anna Tresseres: "La base de tot és la cuina mediterrània i, el que fem és cuinar-la de manera que s'adapti als diferents efectes secundaris que són molt típics dels tractaments oncològics"
Abans d'iniciar l'acte, la doctora Anna Tresserra va atendre a revistacambrils.cat i va donar alguns detalls d'aquest projecte que ha acabat transformant-se en una pàgina web on s'hi pot trobar i consultar tota la informació. Segons va explicar, "nosaltres el que sempre diem és que el tipus d'alimentació que ha de seguir un pacient és el mateix tipus d'alimentació que ha de seguir una persona sana, és a dir, ens basem en la dieta mediterrània. Més enllà de petits canvis que calgui fer depenent de què tingui cada persona, la base de tot és la cuina mediterrània i, el que fem és cuinar-la de manera que s'adapti als diferents efectes secundaris que són molt típics dels tractaments oncològics. Per exemple, si hi ha nàusees i vòmits per culpa de la quimioteràpia –que són molt freqüent– doncs caldria seguir uns consells determinats. Es diu, per exemple, que el gingebre va molt bé per quan tens nàusees, doncs pensem una recepta amb gingebre. Potser no l'has cuinat mai o no saps on incloure'l, doncs donem idees i receptes per saber com fer-ho".
"La part visual dels plats també és molt important"
En la sessió d'ahir es van cuinar dues receptes en directe. Per un costat un humus de tres colors molt adient per a la mucositis –que són llagues a la boca–. "Ho fem de tres colors diferents perquè la part visual també és molt important" va afegir la doctora. I, també es va fer una recepta per a l'anorèxia, és a dir, la pèrdua de gana. Es va fer un test de iogurt amb fruits secs i plàtan presentat en forma de test amb flors, "molt bonic, molt visual i molt calòric".
Pel que fa als productes més destacats, la doctora Anna Tresserra va comentar que: "no m'atreveixo a donar un producte estrella perquè depèn de cada moment i de cada cas, però si parlem de dieta mediterrània per exemple l'oli d'oliva és el rei. També ho podrien ser els fruits secs que estan molt presents com a aliment calòric saludable, però també la carn, el peix, les verdures... Ara estem ampliant el projecte amb receptes de cacahuet perquè el The Peanut Institute of America (L'institut del Cacahuet) es va interessar pel projecte i ens va oferir la possibilitat d'incloure receptes amb cacahuet; ho vam veure com una oportunitat perquè és una llegum que aquí tampoc consumim molt i per què no? És un aliment molt interessant".
L’Apunt
Projecte audiovisual "Què i com menjar durant el càncer"
La conferència forma part del projecte audiovisual “Què i com menjar durant el càncer” (https://menjardurantelcancer.cat) que té per objectiu donar pautes senzilles i pràctiques per ajudar a la gestió diària de l’alimentació durant el tractament de la malaltia en persones adultes.
El projecte aborda l’alimentació durant la malaltia i aporta algunes pautes dietetico-nutricionals un cop finalitzat el tractament. Cal tenir en compte que no es tracta de l’alimentació i el càncer en termes de prevenció i, en cas de dubte, sempre s’ha de consultar a l’especialista i/o equip encarregat d’atendre el pacient de manera individualitzada.
Per l’elaboració d’aquests materials audiovisuals s’ha comptat amb la col·laboració i participació de professionals (des de dietistes i nutricionistes fins a cuiners i cuineres) i de les ràdios i televisions que formen La Xarxa de Comunicació Local.
Segons va afegir la doctora Anna Tresserra, "aquest és un projecte de transferència a la societat. El que estem fent és arrel del coneixement previ que tenim sobre quin tipus de dieta ha de seguir una persona amb certs problemes nutricionals i, a partir d'aquí, ho transferim a la societat en forma de recepta i en forma d'informació fàcil de seguir perquè la gent ho entengui; perquè si la informació ens la quedem nosaltres no serveix de res".