Cultura

Patrimoni

Patrimoni històric i gastronòmic es conjuguen en el nou museu de l'oli del Parc Samà

El parc reobre l'antic molí en col·laboració amb la productora cambrilenca Mas del Miu després d'un any d'obres d'adequació

Per Andreu Dalmau

Alfredo Clúa tallant la cinta del museu acompanyat pel gestor del Parc Samà, els agricultors de Mas del Miu i companys de govern
Alfredo Clúa tallant la cinta del museu acompanyat pel gestor del Parc Samà, els agricultors de Mas del Miu i companys de govern | Cedida

L'oli d'oliva verge extra és una de les senyes d'identitat de la nostra gastronomia i també de la nostra cultura. Per això, el Parc Samà ha recuperat l'antic molí ubicat a les seves instal·lacions per ubicar-hi el Museu de l'Oli dl'Oliva Mas del Miu, un equipament que se suma als diferents atractius turístics que ofereix el parc. L'esdeveniment va comptar amb la presència de l'alcalde de Cambrils Alfredo Clúa, d'Eudald Salvat, oleòleg que va fer una demostració de tast d'oli, i Àngels Pérez, del restaurant El Pòsit de Cambrils.

“Un jardí amb memòria” és l'eslògan del Parc Samà. Per això la instal·lació està recuperant espais com les cavallerisses, l'estanc del bosc o aquest molí amb la maquinària original que la finca utilitzava per a la producció i que va estar actiu fins a finals del segle XX. També s'han recuperat amb el projecte totes les eines i les peces que es feien servir en el procés de producció, entre les quals destaca la premsa de ferro fos i les dues pedres del molí que daten de principis de 1900.

Visitant el museu, tal com van poder fer tots els assistents a la inauguració, es podrà conèixer tot el procés de producció, des de la fase de recol·lecció i transport, separació de les fulles i neteja de l'oliva, fins a les fases de trituració i extracció de l'oli. A més, tot l'espai –conformat per dues sales– estarà decorat per pintures inspirades en el món de l'oli del pintor Josep Maria Munté, l'obra del qual també es podrà adquirir al parc.

Mas del Miu té un vincle amb el Parc Samà des de fa temps (Foto: Andreu Dalmau)

 

El vincle entre Mas del Miu i Parc Samà

Mas del Miu és la finca agrícola cambrilenca productora d'oli verge extra ubicada al voltant del Parc Samà, amb qui tenen “un vincle de fa temps”, tal com van explicar Francesc i Aleix Cruset, l'última generació de Mas del Miu. “Amb aquest projecte volem destacar els valors i les propietats de l'oli d'oliva verge extra i d'origen Cambrils”, deien els germans Cruset, “és important educar al consumidor perquè valori la qualitat del producte”.

Una de les iniciatives de la col·laboració entre Mas del Miu i Parc Samà és la producció d'una ampolla de tres litres edició especial amb una etiqueta dedicada al Parc Samà. Comprant aquest producte es regalarà una entrada per visitar el parc. “Amb aquest projecte s'inicia una línia de col·laboració entre les dues empreses amb l'objectiu de fomentar la cultura i el consum d'oli, així com la dieta mediterrània”, explicava Francisco Javier Castillo, gestor del parc Samà, que pensa que és un “orgull” pel territori poder comptar amb aquest parc i impulsar aquests projectes.

Molts dels recentment escollits regidors de Cambrils no es van voler perdre la inauguració del museu de l'oli. L'alcalde, Alfredo Clúa, va felicitar els joves agricultors per la iniciativa, al Parc Samà per la feina feta en el darrer any i va destacar la importància d'aquesta aliança “guanyadora”. “El museu m'ha tocat la fibra”, reconeixia l'alcalde, “m'ha recordat a quan era petit, segur que igual que als masovers de Mas del Miu”.

Membres del govern conversant amb Francisco Javier Castillo, gestor del Parc Samà (Foto: Andreu Dalmau)

 

Tast d'oli a càrrec d'Eudald Salvat

Després del parlament de les autoritats, es va cedir el micròfon a Eudald Salvat, enginyer agrícola i oleòleg que va ensenyar a tots els presents com tastar l'oli. Tothom va poder participar-hi agafant una petita copa amb oli verge extra i, abans de tastar-lo, Salvat va fer una explicació sobre els avantatges d'aquest producte de màxima qualitat i les tècniques per fer el tast.

Àngel Pérez, del restaurant El Pòsit de Cambrils, també va intervenir, un cop acabada la degustació, per destacar els avantatges de l'oli d'oliva verge extra per la gastronomia. “El nostre oli és un tresor culinari i de la nostra gastronomia”, deia el restaurador, “hem de cuidar el territori perquè no és tan fàcil trobar pel món els productes que tenim aquí”.

Eudald Salvat, enginyer agrícola i oleòleg, va ensenyar a tots els presents com tastar l'oli (Foto: Andreu Dalmau)

 

Comenta aquest article