Societat

Promoció

Arriba la 19a edició de les Jornades de la Galera, proposta culinària estrella per obrir el calendari gastronòmic 2024

La programació d'activitats d'enguany comptarà amb un Tast 'single' de vins; un vermut musical amb galeres i fideus; una ruta engalerada sobre rodes i un bingo musical, així com les habituals visites guiades a la Confraria

Per Berta Ruiz

Roda de premsa de presentació de les Jornades de la Galera, ahir al matí a la Torre del Llimó. D'esquerra a dreta: Clàudia Masdéu, Joan Ferrés, Alfredo Clúa, Neus Cárdenas i Xavier Martí
Roda de premsa de presentació de les Jornades de la Galera, ahir al matí a la Torre del Llimó. D'esquerra a dreta: Clàudia Masdéu, Joan Ferrés, Alfredo Clúa, Neus Cárdenas i Xavier Martí | Berta Ruiz

Com cada any, al mes de febrer s'enceta el calendari gastronòmic de Cambrils. Per aquestes dates, la galera n'és la gran protagonista culinària en el marc de les Jornades de la Galera que enguany arriben a la seva 19a edició. Entre els dies 9 i 25 de febrer, una total de 19 restaurants oferiran plats i menús especials amb la galera com a ingredient principal. Aquesta proposta gastronòmica es complementarà amb una àmplia oferta d’activitats per a tots els públics amb degustacions populars, tastos de vins, vermuts musicals i visites guiades a la Confraria de Pescadors. Ahir al matí, a la Torre del Llimó, tenia lloc la roda de premsa de presentació de les Jornades a càrrec de l'alcalde, Alfredo Clúa; la regidora de Promoció Econòmica, Neus Cárdenas; el president de l'Associació d’Empresaris de l’Hostaleria de Cambrils (AEHC), Xavier Martí; la secretària de la Confraria de Pescadors, Clàudia Masdéu, i el delegat comercial de Torelló Viticultors, Joan Ferrés.

En el torn de parlaments, l'alcalde va remarcar la gran consolidació de les Jornades de la Galera i la forta aposta que es va fer en el seu moment per un producte de proximitat. Clúa també va posar en valor el treball conjunt que es du a terme entre l'Ajuntament i els diferents sectors implicats per tal que Cambrils segueixi sent la capital gastronòmica de la Costa Daurada i tot un referent gastronòmic.

Per la seva part, la regidora de Promoció Econòmica va destacar la implicació dels diferents agents de Cambrils, amb els productes de km0 de la Confraria de Pescadors i de la Cooperativa, el bon fer dels restauradors cambrilencs, el suport de l'administració i la qualitat d'un gran col·laborador com és Torrelló Viticultors. Cárdenas també va explicar que els tres grans eixos de les jornades són el coneixement, l’ofici i la tradició amb la implicació del sector primari; la qualitat del sector de la restauració i la novetat d’un programa d’activitats que vol arribar a tothom.

Consolidació i èxit de les jornades

El representat de l’AEHC va dir que les jornades de la galera ja estan molt consolidades i són molt esperades per molta gent que es desplaça fins a Cambrils per gaudir de la seva gastronomia. Martí també va comentar que, "anys enrere, aquest producte potser era desconegut per la gent de fora però jo tinc el record des de ben petit a casa, perquè el meu avi era pescador". Amb el pas dels anys i la seva consolidació, els cuiners cambrilencs s'han convertit en autèntics experts de la cuina de la galera. Pel que fa als restaurants participants, Martí va afirmar que els comensals trobaran propostes molt variades d’establiments amb una llarga trajectòria i d’altres més nous, amb menús que van des de la cuina més clàssica a la més innovadora.

La secretària de la Confraria va constatar que aquestes jornades són un èxit perquè van apostar per un producte, aleshores desconegut, i al llarg dels anys han aconseguit donar-li valor; pel treball transversal de tots els implicats, i perquè donen suport al sector pesquer, que està en una situació especialment delicada. Finalment, el delegat comercial de Torelló Viticultors va recordar que és el tercer any que patrocinen les jornades i va destacar la gran qualitat dels restaurants participants. El representant va explicar que Torelló forma part de la marca Corpinnat, que distingeix els grans vins escumosos elaborats al cor del Penedès a partir de raïm ecològic veremat a mà i vinificat íntegrament a la mateixa finca.

Els vins i caves recomanats per maridar els menús són el Torelló Blanc Tranquille (2023), que és un vi blanc de color or nou elaborat amb parellada, xarel·lo, macabeu i moscatell i el TorellóSpecial Edition Costa Daurada (2019), que és un escumós elaborat amb les varietats macabeu, xarel·lo i parellada amb una criança mínima de 48 mesos en ampolla.

Menús i plats especials del 9 al 25 de febrer

Les jornades arrencaran oficialment el 9 de febrer, que serà el dia en què els restaurants participants començaran a oferir plats i menús especials centrats en la galera. Aquest any, es podran degustar les propostes culinàries dels restaurants Acuamar, Barabar, Bec d’Or, Brisas de Mar, Casa Port, Casa Macarrilla 1966, Del Mar, El Capi, El Portal, Germans Miquel’s, Hiu, Les Fonts, L’Original, experiències gastronòmiques; Maset, Miquel, Miramar, Montserrat, Rincón de Diego i Xiringuito del Mar.

L’Apunt

Programació d'activitats

El programa d’aquesta 19a edició vol arribar a tots els públics i conté un rerefons benèfic i de conscienciació mediambiental. El 16 de febrer s’iniciaran les activitats que fomenten la divulgació i el coneixement sobre la galera. Es tracta de les ‘Galeres en Viu’, una proposta de la Confraria de Pescadors pensada per aprendre l’art de pescar galeres i conèixer el recorregut que fan els crustacis des de les barques fins a la llotja. L’activitat començarà a les 17 hores i es tornarà a repetir el divendres 23 de febrer. Cal fer inscripció prèvia enviant un correu electrònic a peconomica@cambrils.cat o trucant al 977 794 679.

Tast de Vins Single a la Torre del Llimó

El mateix divendres dia 16, també, s’estrenarà una de les novetats d’enguany: el Tast de Vins Single a la Torre del Llimó. L’activitat està dirigida a persones solteres i consistirà en un tast de vins a càrrec dels Cellers Torelló Viticultors, patrocinador de les jornades. Totes les persones que hi participin entraran en el sorteig d’un lot de productes de Torelló. Es tracta d’una activitat amb un cost de 5 euros i amb places limitades i cal fer inscripció prèvia enviant un correu electrònic a peconomica@cambrils.cat o trucant al 977 794 679.

Vermut musical amb galeres i fideus, el 17 de febrer

Diumenge 17 serà el torn per a la franja d’edat dels anomenats boomers. El Passeig Marítim tornarà a acollir el vermut musical amb galeres i fideus, que comptarà amb l’actuació d’El ÚltimoVinilo i la degustació de fideus amb galeres segons la recepta tradicional d’abordo de la Confraria de Pescadors de Cambrils. El mateix diumenge, alhora, es  podrà gaudir de la demostració de Vela Llatina a càrrec de l’ARJAU i de les passejades amb llagut per a la canalla a càrrec de Vent d’Estrop.

Rua engalerada sobre rodes pel Port i bingo musical

El darrer cap de setmana arribaran més novetats a la programació de les Jornades de la Galera. Dissabte dia 24, al matí, es portarà a terme la primera Ruta engalerada sobre rodes amb Rollers Cambrils, que començarà a les escales reials del Port de Cambrils a les 10h. La ruta, oberta a tots els públics i per a tots els nivells de patinatge, finalitzarà amb una exhibició de salts.

Tot seguit, al Passeig Marítim, se celebrarà el Bingo Musical benèfic a favor de l’associació d’educació mediambiental Plastic Free Wave. El bingo tindrà temàtica marinera, es complementarà amb un platet de galera i hi haurà premis per a les persones que s’animin a jugar: un lot de productes de Cellers Torelló Viticultors per cantar línia i un àpat per a dues persones en un dels restaurants participants en la campanya per a qui tingui sort de cantar bingo.

Comenta aquest article