Societat

Gastronomia

Els fideus rossos amb galeres de Cambrils protagonitzen el programa «La recepta perduda»

La presentadora i actriu Sílvia Abril cuina aquesta recepta típica amb l’ajuda de diferents Cambrils

Per Cristina Sierra

La Sílvia Abril va conèixer com es fan els fideus rossos amb galera de la mà de l'Esther Llorente
La Sílvia Abril va conèixer com es fan els fideus rossos amb galera de la mà de l'Esther Llorente | RTVE

Cambrils va protagonitzar, ahir diumenge, el tercer capítol de la quarta temporada de La recepta perduda de La 2. En aquest episodi, gravat el passat abril, la presentadora i actriu Sílvia Abril vol aprendre a cuinar els fideus rossos amb galeres, una de les receptes més tradicionals de la gastronomia local.

Per poder fer el plat, Abril compta amb la col·laboració de diferents cambrilencs, entre ells el filòleg, Josep-Lluís Carod-Rovira. "És una recepta marinera senzilla, gustosa, tradicional, que a vegades eren fideus rossos fins i tot de pobre, potser de tall no hi havia res. Amb el pas dels anys, no només continua amb normalitat a les cases sinó que no hi ha restaurant on no et trobis l’oferta de fideus rossos", explica l’expolític. 

Sílvia Abril durant la seva visita a la Confraria de Pescadors per agafar les galeres

 

Durant el seu pas per Cambrils, Sílvia Abril busca a un cambrilenc o cambrilenca que l’ajudi a fer la recepta. És l’artista David Callau qui li proposa la seva cosina, Esther Llorente, per descobrir aquest plat. Mentre la Sílvia i l’Esther conversen a la zona de Ponent i acorden fer un sopar clandestí a casa de la cambrilenca, amb la contrasenya "tela marinera", apareixen en escena diferents cambrilencs que parlen dels fideus rossos i la galera. També es parla de la picabaralla entre vileros i mariners i des de l’Escola d’Hoteleria i Turisme es mostra com fregir aquest crustaci tan típic de la nostra gastronomia.

Sílvia Abril amb la Pilar i el Josep Maria al seu tros

 

Un cop té la recepta, Abril recorre Cambrils buscant els ingredients. La primera parada és la Confraria de Pescadors, on es troba amb el Carlos Ventura que l’ajuda a comprar galeres. Acte seguit es dirigeix a la Peixateria Savall per comprar el peix de roca per fer el fumet i acaba el recorregut amb la seva bicicleta al tros de la Pilar i el Josep Maria per agafar l’oli d’oliva verge extra. Abans de cuinar, la Sílvia també es troba a la plaça de la Vila amb la Galera de Foc, amb qui viu un moment festiu. 

Ja a casa de l’Esther, Abril comença a preparar la recepta amb l’ajuda de la cambrilenca. Mentre acaben de preparar el plat, Arnau Bosch, xef de Can Bosch, parla sobre l’art de parar taula. Amb el menjar ja preparat, les amfitriones, vestides a l’estil mariner, esperen l’arribada dels convidats, que accedeixen al pis després de dir correctament la contrasenya. Ja a taula, tots gaudeixen d’un bon àpat acompanyat de vi.

La Sílvia i l'Esther durant el sopar clandestí de temàtica marinera

El programa ja es pot veure clicant en aquest enllaç.

Comenta aquest article