Societat

Gastronomia

La canana, el seitó i la gamba blanca protagonitzen les primeres jornades Cambrils amb Gust de Mar

L'objectiu d'aquesta iniciativa innovadora és reivindicar el potencial d'aquestes tres espècies tan característiques i riques, com poc conegudes

Per Andreu Dalmau

Les jornades estan prganitzades per Promoció Econòmica, el Patronat de Turisme, l'AEHC, la Confraria, l'Escola d'Hoteleria i Turisme i l'OPP Tarragona
Les jornades estan prganitzades per Promoció Econòmica, el Patronat de Turisme, l'AEHC, la Confraria, l'Escola d'Hoteleria i Turisme i l'OPP Tarragona | Andreu Dalmau

Les jornades gastronòmiques Cambrils amb Gust de Mar, que aquest any se celebren per primera vegada, posaran en valor algunes de les espècies marines locals més característiques: la canana, el seitó i la gamba blanca. Se celebraran entre el 8 i el 24 de novembre i comptaran amb la participació d'onze restaurants, a més d'englobar tot un seguit d'activitats que aniran des de concursos de receptes a degustacions populars.

“Són unes jornades que neixen de la motivació i la voluntat de posar en valor el producte de Cambrils”, reivindicava la regidora de Promoció Econòmica, Neus Cárdenas. Igual que la resta del calendari gastronòmic, aquestes jornades estan organitzades per aquest departament en col·laboració amb el Patronat de Turisme, la Confraria de Pescadors, l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Cambrils i l'escola d'Hoteleria i Turisme. Per Xavier Martí, president de l'AEHC, és especialment il·lusionant impulsar aquesta iniciativa: “soc net de pescador i fer aquestes jornades de la mà de la Confraria m'emociona molt”. Siscu Gil, patró major de la Confraria, creu que Cambrils amb gust de mar pot significar “un gran impuls” pel món de la pesca, ja que aportarà “valor afegit” a la feina del pescador.

En el cas d'aquestes jornades, també s'ha comptat amb la col·laboració de l'Organització de Productors de Pesquers de Peix Blau de Tarragona (OPP). Aquesta entitat ha convocat el concurs infantil de receptes de “Ranxos a bordo”, una de les activitats més interessants de les jornades. Nens i nenes d'entre 6 i 12 anys tenen fins el 7 de novembre per participar –la proposta s'ha fet a través de les escoles cambrilenques– presentant una recepta pròpia acompanyada d'un vídeo o una foto. El guanyador, que es donarà a conèixer el dia 10 de novembre, rebrà un davantal, un capell de cuina i un val de 100 euros per anar amb tota la família a tastar alguns dels menús dels restaurants participants a Cambrils amb gust de mar.

Pel que fa a la resta d'activitats, també hi haurà una fregida popular de seitons al Mollet del Rec que comptarà amb l'acompanyament de les havaneres del grup Ultramar (10 de novembre); un tast de canana amb ceba i tomàquet amenitzada per la música del DJ Frank de la May (24 de novembre); un maridatge-degustació de gamba blanca amb vins del celler Herència Altès DO Terra Alta (8 de novembre); o una masterclass de seitons amb vinagre per a nens d'entre 6 i 12 anys (10 de novembre) a la qual ja s'han apuntat una quinzena d'infants (encara queden places).

Menú, plats o esmorzars

Els onze restaurants participants oferiran, al llarg d'aquests dies, un menú, un plat o un esmorzar de forquilla protagonitzat per la canana, el seitó o la gamba blanca. “Són productes molt versàtils que a la gent li agrada molt, hi haurà plats per a tots els gustos”, apuntava Martí, que també celebrava orgullós que “portar un producte de Cambrils a la taula és motiu per treure pit”. La intenció principal, amb aquestes jornades, és, precisament, donar a conèixer aquests ingredients tant característics i valuosos a nivell nutricional i gastronòmic, com ja es va fer en el seu moment amb la galera: “l'objectiu és que la gent quan escolti gamba blanca ho relacioni directament amb Cambrils”.

Comenta aquest article