Societat

Gastronomia

El concurs de cuina contra el malbaratament «Enrenou d'Aliments» arriba a l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils

El proper dilluns, amb la participació del xef Sergi Palacin, es durà a terme aquest certamen on els alumnes del centre hauran de crear un plat original a partir d'aliments recuperats d'espigolades locals

Per Redacció

Imatge d'arxiu de les instal·lacions de cuina de l'Escola d'Hoteleria i Turisme
Imatge d'arxiu de les instal·lacions de cuina de l'Escola d'Hoteleria i Turisme | Cristina Sierra

El concurs de cuina contra el malbaratament alimentari l’“Enrenou d’Aliments" arribarà dilluns a l’Escola d’Hoteleria de Turisme de Cambrils. L’activitat forma part d’un programa coordinat per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) que engloba prop d’un miler d’activitats a tot el país, per sensibilitzar sobre la necessitat d’aprofitar els aliments i promoure pràctiques sostenibles a la cuina, en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que se celebra del 16 al 24 de novembre.

El concurs de Cambrils comptarà amb el xef Sergi Palacin del Restaurant HIU i el suport de la Creu Roja i altres entitats locals. L’activitat començarà a les 9h del matí, el jurat es reunirà a les 11:30 hores i la degustació de plats i lliurament de premis es preveu sobre les 13h. Es tracta d’una competició de cuina interna entre els alumnes del mateix centre per crear el plat més original i innovador a partir d’aliments recuperats d’espigolades locals.

L’”Enrenou d’Aliments" se celebra en diferents dies a dotze escoles d’hostaleria i restauració de 9 municipis catalans. El primer se celebrara avui, dissabte, a Barcelona. Dinamitzat pel xef Jordi Àvila i amb la participació de quatre escoles d’hostaleria de la ciutat-ESHOB Fundació de Restauració i Hostalatge, CETT, Vedruna Pro i l'Institut Escola d'Hoteleria i Turisme de Barcelona (EHTB), els estudiants del centre cuinaran al Mercat de Sant Antoni amb aliments rescatats, gràcies a la col·laboració de la Plataforma Aprofitem els Aliments i la Confraria de Pescadors de Barcelona.

A més de la competició culinària, l'esdeveniment oferirà activitats educatives per sensibilitzar el públic sobre el malbaratament alimentari i fomentar el consum responsable. La jornada es tancarà amb una cerimònia de lliurament de premis, amb la presència d’Albert Planell Saurí, director de l’Agència de Residus de Catalunya, Sònia Frias Rollón, gerent de Serveis Urbans de l’Ajuntament de Barcelona, i Víctor Mitjans, cap d’Estudis i Programes de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Altres accions de la Setmana de la Prevenció de Residus

Entre les accions principals de la Setmana destaquen una espigolada, activitat que involucra espigoladors i establiments que cedeixen aliments per evitar-ne el malbaratament; els menús especials contra el malbaratament, oberts al públic en general a les escoles d’hostaleria, amb propostes que fan valdre l’aprofitament alimentari; els plats creats per xefs jutges, disponibles per als clients de restaurants col·laboradors; i els consells de conscienciació emesos per televisió als mercats de Barcelona, dirigits al públic per fomentar hàbits de consum responsable.

La Setmana de la Prevenció de Residus se celebra a 33 regions europees amb 12.685 activitats, 945 de les quals a Catalunya. Amb reconeixements com el premi “Best of the Best”, dels Projectes LIFE (2013) i el reconeixement del Parlament Europeu (2015), l’ARC continua participant com a membre del comitè directiu de la iniciativa.

Comenta aquest article