Informació general

Gastronomia

La fusió de les jornades de la galera i la carxofa, principal novetat del calendari gastronòmic 2025

Les noves propostes –Festa Marinera i Mercat Nadalenc Gastronòmic– s'incorporen a un calendari de deu jornades que reivindiquen el valor del producte local

Per Andreu Dalmau

Autoritats i representants del primer i tercer sector durant la presentació del calendari gastronòmic
Autoritats i representants del primer i tercer sector durant la presentació del calendari gastronòmic | Andreu Dalmau

Cambrils continua reforçant la seva aposta per la gastronomia aquest 2025, any en el qual Catalunya serà Regió Mundial de la Gastronomia. Aquest títol, que posarà Cambrils en el mapa, acompanyarà algunes de les jornades que conformen un calendari gastronòmic local amb novetats destacades com la fusió de les jornades de la carxofa i la galera, la inclusió d'una Festa Marinera i un Mercat Nadalenc Gastronòmic. En total se celebraran deu jornades repartides al llarg de l'any.

“Som més que gastronomia: som el producte, l'escola i també el patrimoni que fa d'escenari”, reivindicava la regidora de Turisme, Camí Mendoza. Com bé destacava, l'etiqueta de la capitalitat no és un capritx, sinó el resultat d'una “aposta any rere any” i el treball del sector primari, terciari i de l'administració pública que en dona suport. “Aquest calendari gastronòmic és resultat d'un treball transversal”, destacava, també, la regidora de Promoció Econòmica, Neus Cárdenas.

En la primera de les jornades que l'integren, com és habitual, la galera serà la protagonista, però, per primera vegada, compartirà aquest cartell amb la carxofa. D'aquesta manera, entre el 14 de febrer i el 23 de març, se celebraran les Jornades de la Galera i la Carxofa. Aquesta fusió, tal com explicava Xavier Martí, president de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Cambrils (AEHC), es fa amb l'objectiu d'aconseguir que s'apuntin més restaurants en un context de temporada baixa. “Aquests dos productes lliguen molt bé i molts restaurants ja oferien, per exemple, un arròs amb galeres i carxofa”, explica Martí. Amb aquest canvi, per tant, desapareix l'Encarxofat, unes jornades que s'havien celebrat onze vegades, i s'afegeix a les Jornades de la Galera, que ja té divuit anys de trajectòria.

Una altra de les novetats és la Festa Marinera de Cambrils, que se celebrarà el 26 i 27 d'abril a la Confraria de Pescadors i posarà de manifest l'autenticitat i la riquesa de les tradicions marineres amb tot un seguit d'actes culturals i gastronòmics. La intenció és que aquesta festa tingui una projecció de futur i es pugui consolidar en el temps implicant el màxim nombre d'agents del teixit empresarial i associatiu local.

L'altra novetat destacada és el Mercat Gastronòmic Nadalenc, que se celebrarà a la Rambla de Jaume I entre el 13 i el 24 de desembre i comptarà amb activitats com showcookings i música en viu. Una combinació de comerç i gastronomia en un ambient festiu nadalenc que s'impulsa amb l'objectiu d'atraure visitants de proximitat a Cambrils en una època de temporada baixa.

Cartell complet del calendari gastronòmic 2025 (Foto: Cedida)

 

«Tenim el cercle complet»

A banda de les novetats, es mantenen fórmules d'èxit en el calendari. Algunes de més veteranes com el Tasta la Confraria (dimecres de juliol i agost), les Jornades de l'Oli Nou (del 31 d'octubre al 16 de novembre) o el Festival del Vi i la Gastronomia (del 9 al 12 d'octubre); i d'altres que han entrat amb força a la programació gastronòmica local: el Tastum Cambrils (tots els dijous de l'any excepte temporada alta i Nadal), el Romesco Food&Drink (del 23 de maig al 8 de juny), la Fira de Cervesa Artesana (del 30 de maig a l'1 de juny) i el Cambrils amb Gust de Mar (del 17 d'octubre al 2 de novembre).

“Cambrils té una gran sort: pescadors que pesquen, pagesos que treballen la terra, l'escola d'hostaleria, empresaris de la restauració d'èxit, un Ajuntament que ho recolza...”, apuntava Pau Serra, president de la Cooperativa Agrícola de Cambrils. En la mateixa línia, Clàudia Masdéu, secretària de la Confraria de Pescadors, també destacava que a Cambrils “tenim el cercle complet” i que això s'ha d'aprofitar per recolzar el sector primari en uns moments en els quals, especialment els pescadors, viuen molta incertesa al voltant del seu ofici.

Accions promocionals a l'exterior i calendari físic

Pel que fa a les accions promocionals gastronòmiques nacionals i internacionals, se'n duran a terme un total de deu, començant per Madrid Fusión que se celebra aquest mes de gener. Entre les accions previstes també hi ha fires temàtiques de gastronomia a ciutats com els Finlandia, Dinamarca, Suècia, Irlanda, França o Alemanya; a més de promocions turístiques de la mà de Saborea Espanya, entitat de la qual Cambrils forma part i n'és soci fundador.

Com a detall, també es recupera el calendari físic, que estarà a l’abast de tothom a partir del mes de febrer al Patronat de Turisme de forma gratuïta per donar difusió de tots els esdeveniments locals i inclourà uns QR amb receptes de productes locals.

Un cop acabada la presentació, que es va fer al restaurant Miramar, es va poder fer un tast dels producetes locals: calçot en tempura amb salsa romesco i torrada de canana amb tomàquet.

Un cop acabada la presentació, que es va fer al restaurant Miramar, es va poder fer un tast dels producetes locals (Foto: Andreu Dalmau)

 

L’Apunt

Més dies de Fira del Vi?

El moment curiós de la presentació de la roda de premsa el van protagonitzar el president de l'AEHC, Xavier Martí, i la regidora de Turisme, Camí Mendoza. Martí va afirmar que “s'està estudiant” la possibilitat de celebrar la Fira del Vi “en dos caps de setmana”, ja que amb un de sol hi va haver molta gent que es va quedar fora del Parc del Pescador. Aquesta declaració va cridar molt l'atenció de Mendoza, que es va afanyar a precisar que, tot i que efectivament l'Ajuntament va fer aquesta proposta a l'Associació, encara s'està estudiant la viabilitat econòmica d'aquesta possibilitat i que, de moment, és tan sols això, una possibilitat: “la voluntat hi és, però encarà està en procés d'estudi”.

Comenta aquest article