Gastronomia
Arriben les jornades gastronòmiques de la galera i de la carxofa «Les Reines de Cambrils»
Del 14 de febrer al 23 de març, 38 restaurants cambrilencsoferiran menús amb aquests dos productes del mar i de la terra
El calendari gastronòmic de 2025 s'estrenarà amb una de les grans novetats d'enguany. Les 20es jornades gastronòmiques de la galera i les 11es de la carxofa es fusionen en la campanya "Les Reines de Cambrils", que es portarà a terme del 14 de febrer al 23 de març amb els menús i plats especials dels 38 restaurants participants i un programa d’activitats al voltant d’aquests dos productes de proximitat tant propis de Cambrils. Ahir al matí, a la Torre del Llimó, tenia lloc la roda de premsa de presentació a càrrec de la regidora de Promoció Econòmica, Neus Cárdenas; la secretària de la Confraria de Pescadors, Clàudia Masdéu, i el president de la Cooperativa Agrícola, Pau Serra.
Esmorzar popular per a pagesos i pescadors jubilats
Per un costat, la regidora de Promoció Econòmica va destacar l'aposta que s'ha fet amb la unió de dos dels productes més tradició gastronòmica a Cambrils. Dos productes, un de mar i l'altre de terra, que des de fa anys tenen un pes un pes molt important dins del calendari de jornades gastronòmiques. També va destacar la gran participació de restaurants que s'ha aconseguit enguany i va apuntar que una de les novetats del programa és l'esmorzar popular per a pagesos/es i pescadors/es jubilats/des, que es vol convertir en un espai de trobada i reconeixement d’aquestes persones que han treballat al sector primari.
Per la seva part, la secretària de la Confraria va afirmar que les jornades es reinventen però mantenen l’essència, ajuntant per primera vegada galeres i carxofes i mostrant el vincle que existeix entre la Cooperativa Agrícola i la Confraria de Pescadors, ja que tenen objectiu i interessos comuns, com ara promocionar els productes, fer pedagogia amb activitats com les visites guiades i aconseguir que les feines de pescador/a i pagès/a siguin més atractives.
En la mateixa línia, el president de la Cooperativa es va mostrar molt il·lusionat amb la iniciativa de l’esmorzar conjunt que es farà amb pagesos i pescadors jubiulats, i va afirmar que cal estrènyer vincles entre mariners i pagesos, històricament separats per la via de tren. Serra va remarcar que cal valorar el que tenim a casa i promocionar productes tant propis com són la carxofa i la galera, les reines de Cambrils.
Programa d'activitats amb dos tastos populars i un tast de caves
El programa d’activitats de les jornades de la galera i la carxofa començarà aquest divendres, 14 de febrer, amb la primera visita guiada a la Confraria de Pescadors “Galeres en Viu”, per explicar el recorregut que fan les galeres de les barques fins la llotja. Les visites es realitzaran tots els divendres de febrer i març de 17h a 18h i les inscripcions es poden fer a peconomica@cambrils.cat.
Les jornades també inclouen dos actes populars al Mollet del Rec. El primer serà el tast de fideus amb galeres que oferirà la Confraria de Pescadors del 23 de febrer d’11 a 13 hores, que es complementarà amb la música del Último Vinilo, la demostració de Vela Llatina de l’Arjau i les passejades en llagut de Vent d’Estrop. La segona degustació serà el tast de Bao de carxofes, amb música de Casiotones Brothers, que tancarà les jornades el diumenge 23 de març. Prèviament, el mateix 23 de març, de les 9.30 a les 11 hores, es farà la 1a Trobada d'Esmorzar per a pagesos i pescadors jubilats.
A més, Cellers Vilarnau oferirà un tast de caves del territori a la Torre del Llimó el divendres 28 de febrer de 19 a 20h. L’activitat, amb aforament limitat, té un preu de 5 euros i cal inscripció prèvia al correu peconomica@cambril.cat o al telèfon 977 794 679.
A banda, també s’han programat dues activitats per a públics concrets. Per una banda, el 14 de març es portarà a terme una nova edició del concurs “De la mar i l’hora als fogons” per a joves cuiners/es a l’Escola d’Hoteleria de Cambrils.
L’Apunt
38 restaurants participants
Els 38 restaurants participants a les jornades “Les Reines de Cambrils” són Acuamar, Al Punt, Barabar, Bar del Pòsit, Bec d'Or, Bresca, Brisas de Mar, Cal Tendre, Casa Macarrilla 1966, Confraria del Port, Copacabana Cambrils, Club Nàutic Cambrils, Del Mar, Denver Cambrils, El Capi, El Pescador, El Portal, El Pòsit, Gami, Germans Miquel's, Hiu, Kema, La Palmera de la Llosa, La Stiva, Les Barques, Les Fonts, Llop de Mar, L'Escandall, L'Original, Mar de Tierras, Maset, Miquel, Miramar, Montserrat, Rincón de Diego, Taberna Lekeitio, Vora Cambrils i Xiringuito Restaurant del Mar.
Tota la informació es pot trobar al web www.lesreinesdecambrils.cat.