Informació general

Gastronomia

L'Escola d'Hoteleria acull tres petits «cuiners per un dia»

Aquest és el 7è any que l'Escola i la DOP Siurana organitzen el Concurs de Receptes Explicades. Els guanyadors viuen una experiència gastronòmica des de dins

Per Andreu Dalmau

El Jordi Jardí explica als petits cuiners que és important agafar sensibilitat amb les mans
El Jordi Jardí explica als petits cuiners que és important agafar sensibilitat amb les mans | Andreu Dalmau

“M'agradaria haver de fer menys deures a l'escola per poder cuinar més”, diu l'Abel Subirana. Ell és un dels tres guanyadors del Concurs de Receptes Explicades que, des de fa set anys, organitza la DOP Siurana conjuntament amb l'Escola d'Hoteleria. El premi d'aquest certamen consisteix a convertir-te en “cuiner per un dia” per executar la teva pròpia recepta que ha estat premiada.

En total, 22 alumnes de 6 escoles diferents del territori DOP Siurana havien participat al 7è Concurs de Receptes Explicades. Ahir, només les tres millors propostes es van posar sobre el plat. L'Abel Subirats i el Marc Navarro tenen 8 anys i concursaven a la categoria d'entre 6 i 9 anys mentre que la Blanca Canal en té 11 i ha estat la guanyadora de la categoria entre 10 i 12 anys. Aquesta és la segona vegada que se celebra el “Cuiners per un dia” i que els millors plats del Concurs de Receptes Explicades es cuinen als fogons de l'Escola d'Hoteleria.

Receptes amb oli DOP Siurana

La condició principal a l'hora d'elaborar les receptes era incloure l'oli verge extra de la DOP Siurana. Havia de ser una recepta mediterrània, saludable i econòmica. “D'aquesta manera, també entenen els avantatges de cuinar amb producte del territori”, comenta Montse Gelonch, responsable de comunicació de la DOP, “ens agrada que els nens siguin ambaixadors de la nostra marca i que vinguin a les cuines a conèixer el món de la restauració de primera mà”. El professorat de l'Escola d'Hoteleria i Turisme va ser el jurat encarregat de seleccionar als guanyadors.

L'Abel ha presentat una recepta de carxofes confitades amb oli: “és un plat fàcil de fer i les carxofes són el meu ingredient preferit”. El Marc, en canvi, cuina un pastís de pastanaga que acostuma a fer a casa amb la seva mare. La Blanca també va fer unes postres, en el seu cas uns mantegats que cuina “cada Nadal” amb la seva àvia. Tots estan molt il·lusionats de poder viure aquesta experiència en una cuina professional.

La Blanca treballa la massa pels seus mantegats (Foto: Andreu Dalmau)
 
El Jordi ensenya al Marc a separar els rovells de la clara (Foto: Andreu Dalmau)

 

L'Abel talla carxofes per després confitar-les amb oli DOP Siurana (Foto: Andreu Dalmau)

 

Tot el procés culinari de principi a fi

Jordi Jardí, professor de cuina i gastronomia del centre, va ser l'encarregat de guiar als tres cuiners. “El millor premi és que puguin venir a conèixer l'Escola”, explica el professor, “fan el mateix que els alumnes del centre”. Al llarg del matí, tots tres van cuinar la recepta sota la seva supervisió.

L'Abel talla les carxofes, el Marc ratlla pastanagues pel seu pastís i la Blanca treballa la massa pels mantegats. “S'involucren des del principi, no tenen por, tampoc vergonya...”, comenta el Jordi Jardí que està encantat de ser el mentor dels tres petits xefs, “veure com comencen tan petits i com progressen és el més bonic. Tan de bo algún dia siguin alumnes de l'Escola”. El Jorge López, director del centre, també passa per la cuina: “és un projecte que serveix per involucrar-los en la gastronomia i tot el seu procés”.

Al migdia, un cop acabat el plat, els petits cuiners emplaten i serveixen amb l'ajuda dels alumnes de tercer de l'Escola d'Hoteleria i presenten la seva recepta als clients del restaurant —familiars i amics de l'escola—. L'Abel, el Marc i la Blanca tenen, cadascú, un motiu diferent per cuinar el seu plat, però els tres comparteixen una cosa: l'interès i la curiositat per la gastronomia.

El Marc acaba de preparar el seu pastís de pastanaga (Foto: Pere Toda)
 
Els petits xefs també van participar en el servei, juntament amb alumnes de tercer de l'Escola (Foto: Pere Toda)

 

Comenta aquest article